3 min. čitanja

NOVA AKVIZICIJA SLOVENSKE ISKRE U HRVATSKOJ Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu

NOVA AKVIZICIJA SLOVENSKE ISKRE U HRVATSKOJ Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu
Foto: Promo

ZAGREB –  Tvrtka Elka, koja je u vlasništvu slovenske grupacije Iskra preuzela je 50 posto udjela u  tvrtki Elkakon d.o.o. za proizvodnju industrijskih vodiča, što je četvrta  akvizicija Iskre u Hrvatskoj. Ugovor o preuzimanju  vlasničkog udjela u Elkakonu potpisali su danas u Zagrebu Matija Šešok, predsjednik Uprave Elke te Miljenko Hacek i Tihomir Hacek,  vlasnici  Business centra  Cotra koji je imao  50 postotni udjela u Elkakonu. Upravo od Miljenka Haceka Iskra je svibnju 2021. godine preuzela vlasništvo u poduzeću Elka, najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe s gotovo stogodišnjom tradicijom. Na poptisivanju Ugovora bio je i Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik tvrtke Iskra koja je 2023. završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda. 

- Ovo je za Iskra grupaciju svojevrsno zaokruživanje transakcije preuzimanja kabelskog businessa, ali i proširenje suradnje i partnerstva s grupacijom Končar. Radi se o dva regionalna branda, koja su globalno prisutna sa svojim proizvodima i integralnim rješenjima. Vjerujem da Iskra i Končar,  mogu intenzivnije surađivati i na drugim poljima te ovu akviziciju vidim i kao prvi korak u tom smjeru. Naša je strategija širenje akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, a koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s tvrtkama koje smo do sada preuzeli - kazao je Dušan Šešok.

Tvrtka Elkakon d.o.o. osnovana je krajem 2003. godine i njome je nastavljena  višegodišnja proizvodnja okruglih i profilnih industrijskih vodiča tvrtki osnivača. Proizvodni kapacitet Elkakona od oko 1.150 tona godišnje svrstava tog domaćeg proizvođača u asortimanu okruglih i profilnih industrijskih vodiča među veće u Hrvatskoj i susjednim zemljama. 

- Ja bih rekao da je ovo nastavak jednog procesa kojeg smo započeli prije tri godine u smislu preuzimanja proizvodnog djela Elke na našoj lokaciji u Kolodevčini. Vjerujem da posvećenost Iskre proizvodnom sektoru sinergijom može pridonijeti daljnjem razvoju Elkakona, a budući da  moja tvrtka Cotra d.o.o. kao matica ima druge prioritete ovo je prirodan slijed događaja. Nisam  upoznat s detaljima poslovanja Elke nakon preuzimanja, ali me veseli činjenica da je Iskra, kako je i najavila prije preuzimanja,  uložila značajan  kapital u unaprjeđenje proizvodnog dijela - ističe  Miljenko Hacek.

Polovica vlasničkog udjela te tvrtke i dalje ostaje u rukama tvrtke  KONČAR - DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI d.d. Predsjednik njezine uprave Vanja Burul o novonastaloj situaciji kaže:

- Prije svega, po završetku suvlasničkog odnosa s dosadašnjim partnerom u poduzeću Elkakon d.o.o., Cotrom d.o.o., želimo istaknuti da je dosadašnja dugogodišnja suradnja bila uspješna, te da tu ne završava, već se nastavlja u neki drugim poslovnim područjima koja nas vežu i od ranije.Od novog suvlasnika Iskre očekujemo jednako tako dobru i kvalitetnu suradnju i partnerski odnos. Ovu promjenu vidimo samo kao povoljnu priliku za rast i daljnje učvršćivanje dosadašnjih solidnih pozicija. Vjerujemo da će novi partner svojim ulaskom donijeti novu snagu i potvrđeni know-how iz različitih industrijskih područja. Ujedinjujući svoja i njihova znanja, očekujemo daljnji razvoj i jačanje poslovanja.

U Iskra Grupu već su ranije uključene tri kompatibilne akvizicije – prvo je 2019. godine postala  vlasnik Remontnog brodogradilišta NCP u Šibeniku, potom je 2021. godine pridružena poznata zagrebačka tvornica kablova Elka, da bi  nakon toga ta uspješna slovenska korporacija postala i većinski vlasnik brojem zaposlenika male, ali vrlo potentne splitske tvrtke Elmap, proizvođača automatizacije za uređaje za pročišćivanje otpadnih i pitkih voda.

Dušan Šešok, vlasnik Iskra grupacije vrlo je ponosan na poslovanje i financijske rezultate Elke  i Elmapa kao i svoje prve akvizicije u Hrvatskoj, Iskra Shipyarda u Šibeniku - brodogradilišta koje pozitivno posluje te svakodnevno razvija svoj asortiman održavanja i gradnje plovila.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.