3 min. čitanja

Norveški Kongsberg: "Rijeka i Jadran imaju sve predispozicije da preuzmu ulogu pomorskih vrata u Europu"

Norveški Kongsberg: "Rijeka i Jadran imaju sve predispozicije da preuzmu ulogu pomorskih vrata u Europu"
Foto: Wikimedia

RIJEKA - Predstavnici veleposlanstva i norveške kompanije stigli su na Kvarner povodom sudjelovanja na konferenciji Kvarner 2030 te Norveških dana u Rijeci, tijekom kojih će veleposlanik donirati božićnu jelku, ali i niz drugih simboličnih darova.

Hrvatska i Norveška imaju niz sličnosti povijesne, geografske i gospodarske prirode. U Hrvatskoj smo prisutni u Rijeci kroz tvrtku Navis Consult, gdje naših 160 stručnjaka izravno doprinosi razvoju regije i pozicioniranju Hrvatske na mapi pomorskih velesila, istaknuo je Arild Skoge, voditelj poslovnog razvoja norveške kompanije Kongsberg, na konferenciji Kvarner 2030, koja je u Opatiji okupila ključne predstavnike pomorskog, gospodarskog i političkog sektora.

- Naše prisustvo u 39 zemalja naučilo nas je kako za uspješan razvoj pomorskog središta postoji barem sedam ključnih elemenata koji se nadopunjuju – istraživačka djelatnost i obrazovanje, brodogradnja, dizajn brodova, sposobnost isporuke proizvoda, proizvodnja sustava i ne manje bitno – obrana. Kongsberg je izrastao u jednu od vodećih tehnoloških korporacija upravo zbog sinergije i transformacije tehnologije između civilnog, komercijalnog i vojnog sektora - poručio je Skoge, istaknuvši kako hrvatski Jadran ima sve predispozicije postati vrata u Europu, umjesto crnomorskih i luka na sjeverozapadu Europe. 

Skoge je tijekom konferencije istaknuo kako riječko-norveški Navis Consult iz svakog sata svog rada, generira i tri sata angažmana lokalnih tvrtki, te da globalna znanja i standarde primjenjuje u svakodnevnom poslovanju i suradnji s partnerima. 

- Inovacija i korištenje novih tehnologija jezgra su svakog pomorskog huba, središta, počevši od zelenih tehnologija, pa do razvoja lanca opskrbe. Kongsbergova oprema prisutna je na trećini svjetske trgovačke flote, što i našim partnerima omogućuje pristup neprekinutom opskrbnom lancu. No ne smijemo zanemariti i potrebu za obranom, gdje Kongsberg svakodnevno razvija prijenos tehnologije između civilnog i vojnog sektora, što naša rješenja čini dostupnima i primjenjivima u različitim situacijama, a Kongsberg prirodnim strateškim partnerom - zaključuje Arild Skoge.

Predstavnici Kongsberga, kao i norveški veleposlanik u Hrvatskoj Arne Sannes Bjoernestad, stigli su na Kvarner povodom Norveških dana u Rijeci koji službeno započinju u četvrtak, 30. studenog, svečanom primopredajom božićne jelke koja će krasiti riječki Korzo. Drvce koje su donirali Kongsberg i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške tako u grad donosi dašak norveške blagdanske tradicije, a krase ga dekoracije u bojama Norveške koje simboliziraju povezanost, zajedništvo i odličnu suradnju koje ove dvije države njeguju već desetljećima. 

- S cijelom Hrvatskom, a posebice Rijekom vežu nas duboko ukorijenjeni odnosi, stoga ovom simboličnom gestom želimo izraziti zahvalnost Rijeci i njezinim stanovnicima za dugotrajno prijateljstvo i gostoprimstvo. Veselim se budućim suradnjama i vjerujem kako su Norveška i njezine kompanije prirodan partner u daljnjem razvoju Rijeke i Kvarnera - ističe veleposlanik Arne Sannes Bjoernestad.

Uz jelku, atmosferu će u četvrtak dodatno obogatiti dječji zbor Kap izvodeći prigodne norveške i hrvatske pjesme, ali i već tradicionalna humanitarna prodaja kuglica dobrih želja, čija se sredstva ove godine doniraju za program Moje mjesto pod suncem. 

Tijekom prosinca, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške predstavit će u Rijeci i svoju kulturu i gastronomiju u suradnji s Gradom Rijekom te riječkim kulturnim i obrazovnim ustanovama te udrugama u sklopu Norveških dana. Posjetitelji će tako imati priliku upoznati se s norveškim običajima, ali i isprobati njihovo tradicionalno piće akevitt te lutefisk, bakalara pripremljenog na tradicionalan norveški način koji je neizostavan dio blagdanskog stola. Najmlađe posjetitelje na adventu u Dječjoj kući očekuju razne radionice, kvizovi i filmovi u sklopu kojih će moći slušati norveške priče, izrađivati ukrase od prirodnih materijala i uživati u popularnim norveškim dječjim filmovima.

Osim božićne jelke i predstavljanja blagdanske tradicije, Norveško veleposlanstvo i Kongsberg odabranim riječkim srednjim školama doniraju djela Henrika Ibsena, jednog od najprepoznatljivijih norveških književnih autora, a poseban paket knjiga, kako Ibsenovih tako i mnogih drugih suvremenih norveških autora, poklanjaju i Gradskoj knjižnici Rijeka. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.