1 min. čitanja

Norveški brodar Havila Kystruten refinancira gradnju obalnih kruzera zbog posljedica ruskih sankcija

Norveški brodar Havila Kystruten refinancira gradnju obalnih kruzera zbog posljedica ruskih sankcija
Foto: Wikimedia

Norveška brodarska kompanija Havila Kystruten izvijestila je da je potpisala ugovore sa zajmodavcima za refinanciranje svoje flote od četiri kruzera koje grade za novu norvešku obalnu uslugu krstarenja. Tvrtka je bila prisiljena tražiti novi sporazum o financiranju nakon što se nesvjesno našla u sankcijama protiv financijskih institucija u ruskom vlasništvu nakon invazije na Ukrajinu.

Havila je imala sporazum o financiranju izgradnje četiriju brodova od 15.400 bruto tona koje je gradilo brodogradilište Tersan u Turskoj, piše Maritime Executive.

Slično kao i Brodosplit, u travnju se i ova tvrtka susrela s problemima kada je garancija na prvom brodu povučena zbog ruskog vlasništva.

- S velikim je olakšanjem dočekali smo refinanciranje naših brodova. Bilo je to zahtjevno razdoblje s puno neizvjesnosti za tvrtku, zaposlenike, a ne samo za naše goste. Sretni smo što smo pronašli rješenje - kaže Bent Martini, izvršni direktor Havile Kystruten.

Rekao je da kredit predviđa ukupno 370 milijuna eura i pokriva isplatu Tersanu po isporuci trećeg i četiri broda, Havila Polaris i Havila Pollux, kao i otkup postojećeg duga vezanog uz sve brodove.

Havila je također najavila nove datume isporuke za sljedeće brodove rekavši da su doživjeli i određena kašnjenja za kritične komponente. Očekuje se da će Havila Polaris sada ući u službu do 29. prosinca 2022., a Havila Pollux do 22. ožujka 2023. Četiri broda identična su po dizajnu, a svaki pokreće kombinacija LNG-a i električnog pogona.  

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.