1 min. čitanja

Norveška policija upala na luksuznu jahtu Putinovog prijatelja i bivšeg časnika KGB-a

Norveška policija upala na luksuznu jahtu Putinovog prijatelja i bivšeg časnika KGB-a
Foto: Screenshot / Ilustracija

Norveška policija, Obalna straža i Carinska služba u srijedu su se ukrcali na veliku luksuznu jahtu “Ragnar”, koja je bila privezana u Narviku. Bivši šef norveške tajne službe Ola Kaldager nije iznenađen.

Prema pisanju portala Fremover , brod koji je u vlasništvu bivšeg časnika KGB-a i prijatelja Vladimira Putina, Vladimira Strhalkovskog, pratile su tamošnje službe sigurnosti.

Voditeljica operacija u policijskoj četvrti Nordland, Mari Lillestø, kaže da se radilo o kontroli plovila i da je sve proteklo bez drame.

– Imali smo provjeru suradnje stranog plovila u luci Narvik, a tamo je, između ostalog, izvršena i schengenska provjera stranih državljana koji su došli u Norvešku – kazala je.

O pozadini upada na brod, odgovara:

– Često imamo kontrole plovila na kojima nisu državljani Schengena. Na isti način kao i škotska nogometna reprezentacija koja je također stigla u Norvešku – kaže Lillestø, a pritom misli na nogometni klub Celtic i njihove navijače, koji je u četvrtak igrao protiv domaćeg Bodøa/Glimta.

Velika NATO vježba u Norveškoj

Posjet Narviku odvija se u isto vrijeme kada počinje velika zimska vježba Cold Response, u kojoj sudjeluje 35.000 vojnika iz 28 zemalja.

– Teško da je to slučajno – kaže bivši šef norveške obavještajne službe Ola Kaldager.

– Nije posebno iznenađujuće. To je nešto što Rusi rade godinama kada su bile velike, savezničke vježbe u sjevernoj Norveškoj.

To što je dobar prijatelj predsjednika Vladimira Putina, smatra posebno zanimljivim.

– Tada često dolaze, ranije s ribarskim čamcima i naprednijim plovilima. Posebno je zanimljivo što je ovo Putinov dobar prijatelj koji dolazi ovdje, a koji je bio bivši časnik KGB-a.

Na pitanje, kakve informacije traže, odgovara:

– Tehničke informacije, presretanje radio komunikacija, eventualno ako imaju tu sreću da imaju kontakte na kopnu koji im mogu dati više informacija, onda će ih vjerojatno i dobiti – odgovara ovaj norveški obavještajac.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.