3 min. čitanja

Norveška policija na naftne i plinske platforme počinje postavljati detektore dronova

Norveška policija na naftne i plinske platforme počinje postavljati detektore dronova
Foto: Pixabay/Ilustracija

Norveška policija je na naftne i plinske platforme u moru počela postavljati sustave za otkrivanje dronova da bi istražila nedavne dojave o kršenju sigurnosti u tom području, objavio je u utorak list VG, dodajući da se takav potez poduzima u sklopu širih mjera čija je svrha pojačati sigurnost nakon prošlotjednog oštećenja plinovoda Sjeverni tok.

Naftne su tvrtke posljednjih tjedana u više navrata izvijestile o povećanom broju neidentificiranih dronova, a norveška Uprava za sigurnost nafte (PSA) 26. rujna je upozorila na rizik od nesreća pa čak i  namjernih napada.

Norveška podigla sigurnosnu razinu u lukama, vojska na naftnim i plinskim postrojenjima - Hrvatski pomorac: “Ovo se nije dogodilo od pada Blizanaca!”
Zbog povećane razine ugroženosti, Obalna uprava Kraljevine Norveške odlučila je podići razinu sigurnosti na razinu 2 u odabranim lučkim objektima, javlja tamošnja Obalna uprava u priopćenju za javnost, a isto nam je potvrdio i hrvatski pomorac koji se trenutno nalazi na Baltiku. Uprava traži od svih…

Benedicte Bjoernland, voditeljica norveške policijske uprave, rekla je za VG da su senzori raspoređeni kako bi identificirali sve ilegalne dronove i također kao sredstvo odvraćanja od bilo koga tko ih uopće želi koristiti.

Ravnateljstvo policije odbilo je reći koliko je od više od 90 norveških naftnih i plinskih polja bilo opremljeno detektorima.

- Ne želimo vam reći više o ovome jer ne želimo otkriti svoje kapacitete potencijalnim protivnicima, rekao je Reutersu u izjavi poslanoj e-mailom Tone Vangen, voditelj odjela policije za hitne slučajeve.

Norveška, prvi europski dobavljač plina i veliki svjetski proizvođač nafte prošli je tjedan poslala pripadnike svoje mornarice i zračnih snaga u patrolu naftnim poljima na morskim i kopnenim terminalima nakon curenja Sjevernog toka.

Mnoge zemlje smatraju da je riječ o sabotaži

Vlasti u Oslu u petak su izvijestile da će im u patrolama na moru pomoći Britanija, Njemačka i Francuska.

Na nekoliko mjesta plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 dana 26. rujna zamijećene su rupe iz kojih se u Baltičko more blizu obala Danske i Švedske iscurio plin.

Seizmolozi su u tome području zabilježili eksplozije, a policija je u nekoliko zemalja pokrenula istragu.

U subotu je norveški premijer posjetio offshore platformu da bi smanjio zabrinutost među radnicima - zbog curenja plina i zbog toga što su ugledali dronove.

Norveška vlada je objavila da nema saznanja o bilo kakvim specifičnim prijetnjama, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Šveđani zatvorili područje Baltičkog mora zbog istrage o curenju plinovoda
Švedski tužitelj zadužen za istragu o curenju plinovoda u Baltičkom moru rekao je u utorak da je naredio zatvaranje tog područja dok provodi preliminarnu istragu o “sumnji na grubu sabotažu”. - Razumijem veliki interes javnosti, ali nalazimo se na početku preliminarne istrage i stoga ne mogu ulazit…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.