2 min. čitanja

Norveška na morskom dnu pronašla velike količine minerala i rijetkih metala

Norveška na morskom dnu pronašla velike količine minerala i rijetkih metala
Foto: Unsplash

SVIJET - Na morskom dnu proširenog epikontinentalnog pojasa Norveške pronađena je značajna količina minerala i metala - od bakra do rijetkih zemnih metala. Metali bi mogli potaknuti zelenu tehnologiju, ali skupine za zaštitu okoliša iskazale su zabrinutost.

Norveška je velika izvoznica nafte i plina, a sada razmatra odobriti eksploataciju prirodnih dobara u priobalnom području.

- Od metala pronađenih istraživanjem na morskom dnu, riječ je o magneziju, niobiju, kobaltu i rijetkim zemnim metalima koji su na listi kritičnih minerala Europske komisije - priopćili su iz Norveške direkcije za naftu (NPD) koja je provela istraživanje.

Istraživanjem, kojim su bila obuhvaćena udaljena područja Norveškog i Grenlandskog mora, utvrđeno je da postoji 38 miliona tona bakra, a pronađeno je i 45 miliona tona cinka u polimetalnim sulfidima.

Sulfidi se nalaze duž srednjooceanskog grebena gdje magma iz Zemljinog omotača dopire do morskog dna na dubini od tri kilometra. Procjena je da u Norveškoj postoji 24 milijuna tona magnezija, 3,1 milijun tona kobalta i 1,7 milijuna tona cerija - rijetkog zemnog metala koji se koristi u legurama.

U NPD-u su naglasili da su skupi, rijetki minerali kao što su neodimij i disprozij, izuzetno važni za magnete u vjetroturbinama i motorima električnih vozila, prenosi Reuters.

Međutim, aktivisti za zaštitu okoliša u Norveškoj traže da se istraživanja ne nastavljaju dok se utvrdi kako će eksploatacija utjecati na okoliš. Također brinu da bi u oceanu moglo biti neotkrivenih vrsta na koje bi istraživanja mogla utjecati.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodar zabranio prijevoz električnih vozila iz sigurnosnih razloga
Mogući požari na električnim, hibridnim ili automobilima na vodik, zahtijevali bi mnogo veću akciju spašavanja, smatraju u norveškoj tvrtki koja je zabranila prijevoz takvih vozila na svojim - ekološkim - brodovima. Ultramoderni i klimatski prihvatljivi brodovi norveške tvrtke Havila Kystr…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.