2 min. čitanja

Brodar zabranio prijevoz električnih vozila iz sigurnosnih razloga

Brodar zabranio prijevoz električnih vozila iz sigurnosnih razloga
Foto: Unsplash

SVIJET - Mogući požari na električnim, hibridnim ili automobilima na vodik, zahtijevali bi mnogo veću akciju spašavanja, smatraju u norveškoj tvrtki koja je zabranila prijevoz takvih vozila na svojim - ekološkim - brodovima.

Ultramoderni i klimatski prihvatljivi brodovi norveške tvrtke Havila Kystruten neće prevoziti električne ili hibridne automobile na svojim putničkim i turističkim linijama, piše RevijaHAK.

Iz sigurnosnih razloga, na cijeloj dionici između Bergena i Kirkenesa dopušten je samo prijevoz automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, bez hibirdnih opcija.

Prema priopćenju za javnost Havile Kystruten, Proactima AS je provela analizu rizika takvog prijevoza automobila. Na temelju toga, Havila Kystruten odlučila je da se samo automobili i motorna vozila koja koriste fosilna goriva mogu prevoziti na brodovima tvrtke u odabranim lukama duž obalne rute.

Dakle, u brodovima se ne mogu prevoziti električni, hibridni automobili i automobili na vodik. Inače, u Norveškoj više od 50 posto tržišta novih automobila čine električna vozila.

Paradoksalno, brodovi tvrtke Havila Kystruten opremljeni su najvećim baterijskim paketima na svijetu na putničkim brodovima i ekološki su najprihvatljiviji brodovi koji plove obalnom rutom.

Izvršni direktor tvrtke Havila Kystruten, Bent Martini, razumije da se mogu postaviti pitanja zašto se ekološki prihvatljivija vozila ne mogu prevoziti u vozilu.

- Riječ je o čistoj sigurnosnoj procjeni, a zaključak analize rizika pokazuje da će eventualni požar na benzincima i dizelašima moći podnijeti sustavi i posada koju imamo na brodu. Mogući požari na električnim, hibridnim ili automobilima na vodik zahtijevat će dodatne vanjske napore spašavanja i mogli bi ugroziti ljude na brodu i same brodove. Sigurnost shvaćamo ozbiljno i to je naravno rizik koji ni pod kojim okolnostima nismo voljni preuzeti - ističe Martini.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadrolinija pokrenula postupak javne nabave tri broda na električni pogon koji će zamijeniti poznate “oldtimere” | | Morski HR
Prije nekoliko tjedana je najavljen, a Jadrolinija je sada i pokrenula postupak javne nabave električnih brodova koji će prevoziti putnike na dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom području. Riječ je o
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.