2 min. čitanja

Norveška gradi novi muzej Vikinga - Impresivni originalni brodovi već su spremni

Norveška gradi novi muzej Vikinga - Impresivni originalni brodovi već su spremni
Foto: AART ARCHITECTS / Forbes Hrvatska

Norveški vikinški brodovi Oseberg Gokstad među najvećim su arheološkim otkrićima iz vikinškog doba. Nakon pažljive ekskavacije i restauracije, brodovi se čuvaju u Oslu, kako bi im se mogle diviti buduće generacije.

Na žalost onih koji se još uvijek oslanjaju na zastarjele turističke vodiče, popularni muzej vikinških brodova u kojem su se ovi brodovi dosad nalazili zatvoren je za javnost od listopada 2021. godine, piše Forbes Hrvatska.

Muzej je originalno namijenjen za 40.000 godišnjih posjetitelja, ali posljednje godine kada je radio zabilježio je čak pola milijuna posjetitelja, što je predstavljalo veliki rizik za ove osjetljive brodove.

Umjesto tog muzeja, trenutno se gradi Muzej vikinškog doba, u kojem će se brodovi čuvati za buduće generacije. Iako je prepreka bilo napretek, od političkih prepiranja, sukoba oko budžeta i odgodi zbog pandemije, rad na muzeju se nastavlja i on bi trebao biti otvoren 2027. godine.

Savjetnica za komunikaciju muzeja, Mari Parelius Wammer, kaže kako je njihov cilj da postane najbolji svjetski vodič za vikinško doba: “Naši posjetitelji moći će izbliza pogledati najbolje očuvane vikinške brodove u najboljoj kolekciji na svijetu”.

Svi koji su posjetili raniji muzej bit će iznenađeni planiranim poboljšanjima u veličini zgrade, ali i izložaka, navodi Forbes Hrvatska.

- Novi muzej bit će preko tri puta veći od starog muzeja vikinških brodova. Dok je u starom muzeju bilo izloženo tri broda i oko 350 artefakata, u novom će biti izloženo preko 5.500 predmeta i muzej će pokrivati širi period vikinške povijesti - objašnjava Wammer.

Jedan od razloga za dug period zatvorenosti muzeja je potreba za očuvanjem delikatnih vikinških brodova. Važno je kontrolirati klimu i eliminirati vibracije gdjegod je to moguće, budući da bi ih one mogle oštetiti. Kako bi zaštitio brodove u ovoj kritičnoj fazi, muzej će koristiti stabilizacijsku tehnologiju koja se koristi na naftnim i plinskim platformama na Sjevernom moru.

Wammer također objašnjava kako izgradnja “ponovno ide po planu” nakon odgoda izazvanih financijskih problemima: “Već se naziru obrisi hodnika, kao i solidne platforme na kojima će biti izloženi brodovi. Kada izgradnja bude gotova, brodovi će biti prebačeni u svoj novi dom”.

Iako novi muzej svoja vrata neće otvoriti prije 2027. godine, posjetitelji koji u Norvešku odlaze u nadi da će više saznati o vikinškom dobu još uvijek na raspolaganju imaju mnogo opcija, ističe Forbes Hrvatska.

Tako u Muzeju povijesti u Oslu možete vidjeti nevjerojatan nakit, zlato i oružje iz tog perioda povijesti i bolje shvatiti ratnu kulturu, prekomorska putovanja i sve načine na koje se društvo mijenjalo. Ovi artefakti 2027. će biti premješteni u novi muzej.

U regiji Oslofjord postoji i nekoliko drugih atrakcija s takozvanog “put Vikinga” koji posjetiteljima omogućavaju da osmisle putovanje kako bi bolje upoznali regiju gdje su otkrivena dva slavna broda.

Među najvećim hitovima je vikinški centar Midgard u Borreu, groblje iz željeznog i vikinškog doba. Mnogi artefakti pronađeni na ovom lokalitetu jasno pokazuju kulturološki utjecaj baltičke regije. Danas ovo mjesto organizira izložbe, a tu je i rekonstruirana dvorana za gozbe.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.