3 min. čitanja

Noćas nas očekuje nagla promjena vremena - Velika količina kiše, olujno jugo i poplavljene rive

Noćas nas očekuje nagla promjena vremena - Velika količina kiše, olujno jugo i poplavljene rive
Foto: Velimir Bešić

Večeras u noći i tijekom ponedjeljka očekuje nas brza i nagla promjena vremena s kišom, u gorju i na sjeverozapadu unutrašnjosti i snijegom. Izdano je upozorenje za nautičare: Očekuju se mjestimični udari juga, sutra na sjevernom Jadranu i jugozapadnog vjetra 35-45 čvorova. More sutra ponegdje 5. U noći i sutra na sjevernom, zatim i preostalom dijelu Jadrana mjestimice nevere.

U nastavku tjedna promjenjivo, povremeno kiša, u gorju i snijeg, kojeg će od četvrtka - uz pad temperature - vjerojatno biti i u nizinama.

Valja upozoriti i kako će na Jadranu južni i jugozapadni vjetar te jugo često biti jaki i olujni, a veliki valovi u kombinaciji s obilnijom kišom i niskim tlakom mogu za posljedicu imati poplavljivanje nekih riva. Pritom će u Dalmaciji i dalje biti relativno toplo, a na sjevernom Jadranu hladnije.

A zbog te od ponedjeljka znatnije promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

Već se u nedjelju dalo naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu (slika 1). Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak (slika 1).

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovina bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske (slika 2).

Slika 2. Debljina snježnog pokrivača do utorka, 17. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega (slika 3).

Slika 3. Akumulirana oborina (mm) u razdoblju od 16. 1. do 21. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.
Slika 4. Akumulirana oborina u obliku snijega (mm) u razdoblju od 16. 1. do 21. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega (slika 4), pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra - juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra (slika 5). Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Slika 5. Aladin prognoza udara vjetra na 10 m visine za ponedjeljak, 16. 1. 2023. u 06 UTC

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovini biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede kada raste vjerojatnost za buru i u tim će predjelima biti hladnije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.