2 min. čitanja

Njemački istražitelji identificirali brod koji je navodno korišten za sabotažu plinovoda

Njemački istražitelji identificirali brod koji je navodno korišten za  sabotažu plinovoda
Foto: Ministarstvo obrane Kraljevine Danske

SVIJET - Njemački istražitelji identificirali su brod koji je navodno korišten za operaciju sabotaže Sjevernog toka. Kažu da je riječ o jahti unajmljenoj od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, ali je u vlasništvu Ukrajinaca.

Nedavno je New York Times objavio da je sabotažu plinovoda Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina, a sličnu priču je objavio sinoć i njemački javni servis ARD koji je ovu temu istraživao u suradnji s još nekoliko njemačkih medija.

Rusija je od početka negirala umiješanost u sabotažu Sjevernog toka koja se dogodila u noći 26. rujna 2022. kada su eksplozijama uništena tri od četiri kraka plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 na dnu Baltičkog mora.

ARD sada javlja da su njemački istražitelji identificirali brod koji je navodno korišten za tajnu operaciju sabotaže plinovoda. Kažu da je riječ o jahti unajmljenoj od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, ali je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca.

Operaciju je izveo tim od šest ljudi - pet muškaraca i jedna žena, navode istražitelji. Njihova nacionalnost nije utvrđena, niti je poznato tko je skupinu angažirao za operaciju, piše ARD.

U međunarodnim sigurnosnim krugovima ne isključuje se mogućnost da bi se moglo raditi i o false flag operaciji što podrazumijeva namjerno ostavljene tragove koji upućuju na Ukrajinu kao krivca.

ARD i medijski partneri razgovarali su ne samo s njemačkim istražiteljima, već su dobili informacije i iz istraga koje provode druge države.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljene snimke oštećenog Sjevernog toka: “Fali 50 metara plinovoda!”
Baltički mediji objavili su snimku oštećenog dijela plinovoda Sjeverni tok 2. Podsjetimo, preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su puknuće cijevi izazvale “jake eksplozije”. Danish television publishes footage of the damaged section of…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.