1 min. čitanja

Objavljene snimke oštećenog Sjevernog toka: "Fali 50 metara plinovoda!"

Objavljene snimke oštećenog Sjevernog toka: "Fali 50 metara plinovoda!"
Foto: Screenshot

Baltički mediji objavili su snimku oštećenog dijela plinovoda Sjeverni tok 2.

Podsjetimo, preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su puknuće cijevi izazvale "jake eksplozije".

Nedostaje najmanje 50 metara plinovoda ispod Baltičkog mora, izvijestio je švedski dnevni list Expressen nakon što je objavio prve javne snimke oštećenja nastalog u rujnu. Švedska policija i državno odvjetništvo sumnjaju na to da je istjecanje plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 te Sjeverni tok 2 26. rujna posljedica hotimične eksplozije i zato taj slučaj istražuju kao čin sabotaže.

Video snimljen malenim daljinski upravljanim podmorskim vozilom ili podmorskim dronom, koji je objavio Expressen, pokazuje savijeni metal i otvoreni cjevovod na dnu Baltičkog mora. Dijelovi tog cjevovoda imaju ravne, oštre rubove, a drugi su deformirani, prema snimci nastaloj na dubini od oko 80 metara.

Film je snimljen u ponedjeljak, navodi Expressen, a agencija Reuters dodaje da nije mogla neovisno provjeriti prikazuju li snimke doista plinovod Sjeverni tok 1. Švedske službe sigurnosti rekle su u listopadu da su izuzele materijal s mjesta eksplozije radi istrage, prenosi Hina

Nije poznato jesu li svojim dolaskom švedski istražitelji mogli izmijeniti situaciju na mjestu eksplozije. Švedska mornarica i sigurnosna policija odbile su komentirati pisanje Expressena, a obalna straža nije odmah bila dostupna za komentar, dodaje Reuters.

Kopenhaška policija koja istražuje puknuća na dva plinovoda u utorak je rekla je kako se čini da su rupe uočene na danskoj strani morske granice u Baltičkome moru izazvane "snažnim eksplozijama".

Hina / D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.