3 min. čitanja

Nizozemska obitelj obranila od požara otočić Mladine u Parku prirode Lastovsko otočje“!

Nizozemska obitelj obranila od požara otočić Mladine u Parku prirode Lastovsko otočje“!
Foto: PP Lastovsko otočje

LASTOVO - Obitelj van den Akker redoviti su posjetitelji Lastova i svoj odmor često provode krstareći Jadranom u iznajmljenoj jedrilici. 27. srpnja su se usidrili pokraj otočića Mladine i poznate pješčane plaže Saplun. Tu večer je Lastovsko otočje zahvatilo snažno nevrijeme, prava ljetna nevera. Promatrali su ga sa svog broda kada su čuli glasnu grmljavinu i ugledali munju koja udara ravno na otočić Mladine pri čemu je oko 20:00 sati izbio požar.

Gospodin Pieter Johannis van den Akker odmah je javio policiji, a neposredno nakon toga počela je padati kiša koja je mali požar držala pod kontrolom skoro dva sata. Za cijelo to vrijeme promatrali su lagano tinjanje i dogodilo se ono čega se pribojavao – kiša je prestala, vjetar je okrenuo smjer i požar se razbuktao.

Hrabri Pieter i njegov sin Pier potom su se iskrcali na obali, punih sat vremena obuzdavali su požar i kontrolirali rubove požarišta.

U trenutku kada je shvatio da se njegova obuća počela rastapati, stigli su vatrogasci iz DVD-a Lastovo koje su doveli čuvari Parka prirode Lastovsko otočje. Gospođa Annemarie i njezine kćerke Zara i Lieve pratile su sa plovilima situaciju i policija javljale razvoj događaja.

Kada su upitali ovu odvažnu obitelj odakle im hrabrost i znanje za gašenje požara, gospodin Pieter Johannis je rekao da je odrastao na nizozemskom selu gdje su nakon žetve često pali polja stoga dobro zna kako držati požar pod kontrolom. Na pitanje kako ih je pustila da idu sami u borbu protiv požara, gospođa Annemarie rekla je da ima potpuno povjerenje u supruga i sina jer vole, imaju iskustva i znaju da ne bi napravili ništa krivo u prirodi.

Inače plaža Saplun na nenaseljenom otočiću Mladine pripada skupini otoka Lastovnjaci koji se nalaze u parku prirode Lastovsko otočje. Ističe se svojom bajkovitom ljepotom, biserno bijelim pijeskom, kristalno čistim morem i borovinom koja radi gusti hlad stvoren za odmaranje uz zvuk cvrčaka. Sretni smo što ćemo i dalje tako ostati zahvaljujući našim gostima koji su se našli u pravo vrijeme na pravom mjestu i brzoj intervenciji naših vatrogasaca i čuvara prirode.

DG

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.