1 min. čitanja

Ninu odobreno članstvo u međunarodnoj organizaciji Feničanska ruta

Ninu odobreno članstvo u međunarodnoj organizaciji Feničanska ruta
Foto: Boris Kačan

NIN - Članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, na svojoj su 20. sjednici prihvatili zamolbu TZ grada Nina za odobrenjem članstva u međunarodnoj organizaciji Feničanska ruta.

Ona, naime predstavlja mrežu nautičkih ruta koje su drevne mediteranske civilizacije koristile kao glavne trgovinske i kulturne linije.

Feničanska ruta je 1994. godine nominirana za ulazak u okvir programa kulturnih ruta Vijeća Europe u koji je i primljena 2003. godine.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je 2016. osnovnu radnu skupinu o "Ruti Feničana" po uzoru na „Put svile“.

Ruta Feničana odnosi se na povezanost glavnih nautičkih ruta koje su Feničani od dvanaestog stoljeća prije Krista koristili kao važne putove za trgovačku i kulturnu komunikaciju na Mediteranu. Kroz ove su rute Feničani, poznati mornari i trgovci, postali moćnom civilizacijom, iako još uvijek malo poznatom, koji su se ojačali kroz širenje prema Zapadu, radeći na intenzivnoj razmjeni svojih proizvoda, ljudi i ideja i doprinoseći stvaranju mediteranske kulturne zajednice. I druge velike mediteranske civilizacije koristile su njihove puteve u istu svrhu: Grci, Rimljani, Etruščani, Iberijci i mnogi drugi te su ovi putevi postali sastavni i važan dio mediteranske kulture.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.