3 min. čitanja

Nikad duži redovi za dokumente

Nikad duži redovi za dokumente
Foto: MUP

RIJEKA - Kada se u Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave u kratkom roku morati zamijeniti novima. Stoga su ovih dana mnogi pohitali novu osobnu iskaznicu napraviti prije.

U očekivanju da će uskoro biti proglašena odluka o prestanku epidemije COVID-19, Ministarstvo unutarnjih poslova sugeriralo je građanima da već sada zamijene istekle osobne dokumente, odnosno podnesu zahtjev za izradu novih.

To je stvorilo ogromne gužve ispred riječke policije.

Naime, nakon proglašenja epidemije COVID-19 u Hrvatskoj 11. ožujka 2020. godine, a s ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Sabor je po hitnom postupku odlučio da građani za vrijeme trajanja epidemije COVID-19, ako im isteknu osobni dokumenti, ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje novih isprava - osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružnih listova.

Rok od 30 dana

Ti dokumenti čiji je rok važenja istjecao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrali valjanima u pravnom prometu unutar RH, odnosno važenje im je produljeno na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Dakle, kada se u Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.

Stoga su ovih dana mnogi pohitali kako bi novu osobnu iskaznicu napravili prije dana kada bi mogao biti proglašen prestanak epidemije, piše Novi List.

Policija je već nagovijestila kako očekuje da će se veći broj građana odlučiti za podnošenje zahtjeva za novim ispravama, a to se i dogodilo, te su se pred policijom stvorile velike gužve onih koji žele produljiti istekle dokumente, ponajprije osobne iskaznice.

Dio građana iskoristio je mogućnost rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat, putem koje je moguće rezervirati termin za podnošenje zahtjeva, no dio starijih građana, kao i onih koji nisu spretni u korištenju mobilnih aplikacija, još uvijek dolazi u policijsku upravu i pokušava dobiti redni broj na redomatu.

Međutim, često samo 'poljube vrata' jer za njih više brojeva - nema, budući da su ih mnogi preuzeli putem aplikacije.

eRedomat - slobodnih termina nema ni u travnju

U petak su novinari na redomatu u riječkoj Policijskoj upravi u 12:45 uspjeli dobiti redni broj za poslove vezane za vozačke dozvole i vozila, kao i za preuzimanje dokumenata, ali ne i za prebivalište, osobne iskaznice i putovnice, kao i za poslove sa strancima.

Neki su pokušali i rezervirati termin za PU PG preko eRedomata, ali čak ni za datum 25. travnja nije bilo slobodnih termina.

U razgovoru s Riječanima koji su čekali pred šalterima, mogli su se čuti razni komentari. Oni koji koriste mobilni redomat uglavnom relativno brzo obave poslove, ali zaposleni građani kažu da je problem u tome što šalteri rade u vremenu od 8 do 15 sati, sve dane u tjednu osim utorka, kada rade od 11 do 18 sati.

Mnogi zbog toga moraju izostati s posla pa predlažu, da bi dok situacija oko isteklih dokumenata ne dođe u normalu, bilo dobro da se svaki dan radi produženo, kako bi zaposleni mogli napraviti dokumente.

Policijski šalteri za izradu dokumenata su tijekom prosinca radili i subotom, ali građani nisu iskoristili tu mogućnost da naprave dokumente bez čekanja, pa mnogi predlažu da se takva praksa nastavi i sljedećih mjeseci, kada smatraju će pred šalterima zbog prestanka epidemije nastati velike gužve jer imaju istekle dokumente.

U Hrvatskoj 221.387 nevažećih osobnih iskaznica

U protekle gotovo tri godine broj osobnih isprava kojima je istekao rok važenja, ali se i dalje smatraju važećima, je ogroman jer se radi o čak 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačkih dozvola.

Putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Vladimir Mrvoš

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.