4 min. čitanja

"Nije ti ništa!" - Drugo izdanje Festivala menstruacije održava se idući vikend u Rijeci

"Nije ti ništa!" - Drugo izdanje Festivala menstruacije održava se idući vikend u Rijeci
Foto: Press

Tri dana posvećena ženskom reproduktivnom zdravlju.

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter od 19. do 21. travnja u Rijeci organizira drugo izdanje prvog Festival menstruacije u Hrvatskoj. Drugi Festival menstruacije posvećen je pravu žena na zdravlje i borbi za dostojanstveni i individualizirani pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Pod motom “Nije ti ništa!” festival stavlja u fokus ženska iskustva u javno-zdravstvenom prostoru, pri čemu se često susreću s omalovažavanjem i ignoriranjem od strane sustava koji za normu uzima muško tijelo.

Prirodni fiziološki i fizički procesi koji podrazumijevaju žensko iskustvo (poput menstruacije, poroda, perimenopauze i menopauze), ali i rani znakovi koji
ukazuju na teže zdravstvene probleme i dalje su nedovoljno istraženi, tabuizirani i
marginalizirani.

Otvaranjem ovih pitanja kroz festivalsku formu udruga želi otvoriti prostor dijaloga u kojem se o odnosima moći koji utječu na žensko zdravlje i dobrobit priča u javnosti. Kako bi se nastavio javni razgovor o menstruaciji ali i ženskom seksualnom i reproduktivnom zdravlju u širem smislu, tijekom tri dana temi će se posvetiti kroz okrugli stol “Nije ti ništa - tretman žena u zdravstvenom sustavu”, geštalt psihološku radionicu o gaslightingu, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati ali i kreativnu radionicu za same djevojčice, radionicu poezije otpora i izrade fanzina, radionicu književne intervencije, filmski program, pub kviz, razgovore o ženskoj seksualnosti, glazbeno-klupski program i druge programe.

Glavne su lokacije festivala Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, Korzo, Klub Manual, Galerija SKC, Galerija O.K., Dječja kuća, Gradska knjižnica u Benčiću te prostori PaRitera.

Festival počinje u petak, 19. travnja u 15 sati okruglim stolom koji tematizira tretman žena u zdravstvenom sustavu kroz pojam medicinskog gaslightinga koji se odnosi na prakse omalovažavanja lošeg zdravstvenog stanja pacijentica i uvjeravanje u psihički uzrok bolesti, na Fakuktetu zdravstvenih studija u Rijeci.

Govornice na panel raspravi su aktivistkinja i programska koordinatorica udruge Roda - Roditelji u akciji Branka Mrzić Jagatić, psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja u superviziji Mia Rogić, te predsjednica udruge žena oboljelih od endometrioze Zorica Martić uz moderaturu Marije Trcol.

U 18:30 sati istog dana na Korzu će i simbolički otpočeti festival uz performans umjetnice Nike Rukavine “Ja nisam luda”. Na štandu festivala moći će se dobiti informacije o svim programima te uzeti svoju festivalsku majicu s kojom se može nastaviti na idući event prvog dana, Pub kviz “I Trivia krvari!” u Book Caffeu Dnevni Boravak od 20 sati. Tim od maksimalno 4 osobe moći će se prijaviti na licu mjesta, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade LELO i Intimina brandova.

U subotu, 20. travnja, program se nastavlja u 10 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka u Art-kvartu Benčić radionicom DIY feminističke intervencije u književnost “Krv, suze, znoj: književna klitervencija”. Voditeljice radionice, autorica Eva Simčić i Jelena Velimirović polaznice će provesti od problematike brisanja svakodnevnog ženskog iskustva iz malih kućnih biblioteka, a potom će zasukati rukave i intervenirati u knjige kako bi one reflektirale našu stvarnost.

U subotu u 12 sati u prostorima PaRitera počinje Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena i strategije suočavanja s ovom taktikom emocionalnog zlostavljanja.

U 15 sati u Galeriji SKC održat će se radionica pisanja poezije i izrade fanzine “Poezija u crvenom: Stihovi otpora”. Kroz kolektivno pisanje poezije, sudionici će istraživati kako poezija može pružiti otpor društvenim normama i represijama te mobilizirati specifične potencijale. Radionicu će voditi Doria Jukić, praktičarka metodologije kazališta potlačenih i Matija Rubinić, koji će u drugom dijelu radionice voditi proces izrade fanzina.

U subotu u 19:30 sati u Galeriji O.K. bit će prikazan dokumentarni film Our Bodies redateljice Claire Simon koja u pariškoj javnoj bolnici propituje što znači živjeti u ženskim tijelima, snimajući njihovu različitost, jedinstvenost i ljepotu u svim fazama života.

Drugi dan festivala, završit će partijem tease4tease - besramna glazbena afera u Klubu Manual, na kojem će od 23 sata glazbu puštati gabibabydoll i ORLANDO iz Queeranarchive kolektiva. Glazbeni kodeksi noći; club edits, dembow, deep gay house, perreo, breaks&bass, jugolatino.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 21. travnja, u 15:30 će sati u Dječjoj kući započeti radionica šivanja za djevojčice pod nazivom “Kapljica”. Voditeljica radionice Tanja Blašković, magistra likovne pedagogije, polaznice u dobi od 9 do 12 godina provest će kroz izradu jastučića-lutke u obliku kapljice, koji će se moći ponijeti kući. U isto vrijeme, također u Dječjoj kući, inetraktivno predavanje o izazovima prve menstruacije za roditelje održat će psihologinja Tea Vehovec.

U nedjelju od 17 sati u Galeriji SKC moći će se popiti piće uz štandove brandova LELO i Intimina kao svojevrsno zagrijavanje za Klitopismenost svima: predavanje o važnosti klitorisa koje će u 18 sati na istoj lokaciji održati Karla Horvat Crnogaj, aktivistica i producentica iz Zagreba. Kao što će se čuti na predavanju, povijest bavljenja klitorisom obilježena je cenzurom i dezinformacijama, pa je tek početkom ovog stoljeća postignut napredak u priznavanju cjelokupne anatomije klitorisa.

Tijekom cijelog festivala u Galeriji SKC bit će otvorena PMS Chillaona - sigurni prostor za sve osobe u PMS-u i one koje se tako osjećaju u kojem će se vrtiti filmski klasici i jesti čokolada.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.