3 min. čitanja

NEZADOVOLJSTVO NA HVARU Vrbovljanima prekipjelo zbog “ružnog mosta”

NEZADOVOLJSTVO NA HVARU Vrbovljanima prekipjelo zbog “ružnog mosta”
Foto: Čitatelji

VRBOSKA – Vrboska, pitoreskno hvarsko naselje unutar općine Jelsa, smješteno u dubokoj uvali na sjevernom dijelu otoka Hvara, postalo je vijest nakon što je tamošnja omladina, nezadovoljna izgledom novog mosta, poručila javnosti da im je puna kapa svojeglavog načelnika kojega prozivaju da radi interesa mještana.

– Nezadovoljstvo Vrbovljana traje već neko vrijeme, nije to od jučer. Ovaj most je samo kap koja je prelila čašu – priča nam 63-godišnji mještanin uz opasku kako bi nam on rado ispričao cijelu štoriju, no to bi nam onda oduzelo sate razgovora, a čisto sumnja da bi se medijskom objavom svih stvarnih problema s kojima se suočavaju Vrbovljani, išta promijenilo.

Foto: Čitateljica

– Vrboskoj uopće ne treba cestovni most. Ona je u obliku potkove, a cesta je napravljena još 60-ih godina prošlog stoljeća i naslanja se na tu potkovu. Tako da je ovaj most komotno mogao biti najobičniji drveni pješački most, a ne most i za cestovni promet – priča nam gospodin.

Doznajemo da je cijena betonskog mosta s prvotnih 1,8 skočila na više od 4 milijuna kuna. Most je viši za gotovo cijeli metar od prvotnog projekta, kojeg je prije 5 godina odabrao sedmeročlani žiri, u kojem je sjedio i sam SDP-ov načelnik Jelse Nikša Peronja, a koji se nezadovoljnim stanovnicima prošli tjedan obratio putem videosnimke na svom Facebook profilu.

– Most će biti dovršen otprilike dva tjedna prije Uskrsa, a to smo uskladili i s izvođačem radova, projektantima i svim ostalim sudionicima u projektu. Znam da su se u Vrboskoj pojavile razne priče i teorije, najveći dio njih je potpuno neutemeljen i nema uporište u stvarnosti. Morate shvatiti da je meni najgore, jer meni dolaze prigovori, a ne projektantu koji je nekoliko puta morao mijenjati izvedbu samog projekta. Imali smo problem s blatom na dnu pa i problem s bušotinama koje nisu pokazale ispravno stanje tla. Naišli smo na cijeli niz problema i gradnja mosta se otegla neko vrijeme – ispričao je, između ostalog, načelnik Peronja.

Foto: Čitateljica

Stari most bio je, kaže načelnik, statički neispravan, a time i nesiguran za korištenje pa je jedno vrijeme bio i izvan funkcije. Uvjeren je da će mještani Vrboske na koncu biti zadovoljni.

Općina, kažu nam mještani Vrboske, dobro zarađuje – što od prodaje zemljišta, što od komunalija. No dio njih tvrdi da se slabo ulaže u ovo naselje s 500-njak stalnih stanovnika koji bi rado voljeli dobiti primjerice javni prijevoz i normalna autobusna stajališta. Voljeli bi Vrbovljani dobiti i novo groblje s mrtvačnicom, a načelnik obećaje da će i ta želja uskoro biti ispunjena.

Foto: Čitateljica

– Morate shvatiti da kad sam ja došao nije bilo gotovo ništa, krenuli smo iz početka – radili smo izmjenu i dopunu Urbanističkog plana, otkupili smo zemljište za izgradnju groblja i mrtvačnice, izradili smo svu potrebnu dokumentaciju i ishodili građevinsku dozvolu. Ostalo je još popločenje groblja, koje će se početi raditi za otprilike 15 dana. I to bi također trebalo biti gotovo do Uskrsa – obećaje Vrbovljanima načelnik Jelse.

Što se tiče mrtvačnice, ona bi, prema riječima načelnika, također trebala biti gotova do kraja ove godine.

Foto: Čitateljica

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.