2 min. čitanja

NEVJEROJATAN VIDEO Lisicu na podvelebitskim škrapama napala sova ušara

NEVJEROJATAN VIDEO Lisicu na podvelebitskim škrapama napala sova ušara
Foto: Čitatelji

PRIZNA – Dok je skupina biologa s Paga krenula u noćnu plovidbu pod Velebitom, ugledali su lisicu kako se šulja po škrapama uz more. Odlučili su je snimiti, no ni sanjali nisu da će uhvatiti prizor za pamćenje.

– Lisica hoda po hripama uz more i napada ju sova ušara – kazuju nam Katarina i Filip koji su sinoć svjedočili noćnom napadu većeg na manjeg predatora.

– Sve se odigralo nama ispred broda, na poziciji malo južnije od Prizne – kazuje Filip.

– Ajme, što sam snimila – kazuje Katarina u videu, dok Filip konstatira da je lisica teška bram 4 kg, no kako se čini na videu, preživjela je napad, iako nije poznato s kakvim posljedicama.

Crvena lisica (Vulpes vulpes) je u srednjoj Europi jedini predstavnik ove grupe životinja i stoga najčešće poznata samo kao “lisica”. Ona je u Europi najrašireniji divlji predstavnik porodice pasa. Tijelo lisice je dugo oko 75 cm, a na to dolazi još rep dug oko 40 cm. U ramenima je visoka 40 cm, a težina iznosi oko 6-10 kg. Inače, lisice najčešće noću idu u lov i to u pravilu same. Hrane se pretežito glodavcima, ali i svim vrstama drugih malih životinja, biljkama te strvinom. Pored miševa, česta lovina su im jaja iz gnijezda ptica koje se gnijezde na tlu, patke, kokoši, zečevi, kukci, ribe. Pored čovjeka, njeni su prirodni neprijatelji vuk, ris, orao i sova.

Sova ušara (Bubo bubo) je naša najveća sova i pripada grupi najvećih sova u svijetu. Mužjak je manji od ženke. Najveća zabilježena težina sove ušare je 4,6 kg. Raspon krila je do 1,90 m. Slične je veličine kao npr. suri orao. U Hrvatskoj je nalazimo u gorskim i primorskim područjima. Voli kamena šumovita područja koja su pomiješana sa otvorenim niskim raslinjem i travom. Šumoviti dio treba imati velika stabla. Teritorijalna je i brigu o zaštiti teritorija veličine od cca 25km2 do 50km2  preuzima mužjak koji je 20-30% manji od ženke. Izbjegava područja gdje je prisutna ljudska aktivnost. U primorskom dijelu je ugrožena zbog uništavanja staniša, brojnih požara i lova. Najezde štakora, miševa i voluharica, zečeva, kunića dobro se reguliraju prisustvom sove ušare na njihovom staništu. I ne samo glodavce, sova ušara bira za plijen kunu zlaticu i bijelicu, ježa, divlju mačku i, kao u ovom slučaju, mlade lisice.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.