>
  2 min. čitanja

Arheolozi otkrili tri stoljeća star brodolom kod Paklinskih otoka: "Znaju se članovi posade i kapetan, a artefakti su pravo bogatstvo!"

Arheolozi otkrili tri stoljeća star brodolom kod Paklinskih otoka: "Znaju se članovi posade i kapetan, a artefakti su pravo bogatstvo!"
Foto: HRT / Screenshot

U podmorju Paklenih otoka kod Hvara, prije tri stoljeća dogodio se brodolom koji je dokumentiran u povijesnim arhivima Hvara i Dubrovnika. Znaju se članovi posade i kapetan, pronađeni artefakti pravo su bogatstvo, no arheologe i dalje intrigira tajna nepoznatog putnika koji nije zaveden u brodskom manifestu.

Na 40 metara dubine, podmorski arheolozi vade dragocjenosti. Zlatnici, srebrnjaci, posuđe od keramike, srebrne kopče, odmah daju naslutiti da je riječ o nesvakidašnjem otkriću.

- Ovo nam je vrlo bitno zbog toga što je jedini novovjekovni, uglavnom su antički s amforama koje imamo već brdo, tako da je ovo jedan lokalitet koji će obogatiti baštinu grada Hvara i biti dio arheološke zbirke - kazao je za HRT Eduard Visković, arheolog, Cantarus d.o.o., Hvar.

- Brod je prevozio sol iz talijanske luke u Apuliji Barlete. Zasad u tom dokumentu ne piše gdje je brod išao, ali u dokumentu ima nekoliko drugih podataka a to je da je na brodu bilo 14 ljudi, da je poginulo 14 ljudi, samo je jedan preživio, a najzanimljivije je da je na brodu bio jedan putnik i njegov sluga. Upravo je taj materijal koji smo pronašli, koji dokazuje viši društveni status tog putnika, posebno zanimljiv - pojasnio je Igor Mihajlović, voditelj istraživanja, Odjel za podvodnu arheologiji, Hrvatski restauratorski zavod.

Otkriće za otkrićem, arheolozi su relativno brzo doznali sve pojedinosti o brodu, odakle je i što je prevozio, tko su mu kapetan i članovi posade - zahvaljujući tomu što je jedan član preživio. No, identitet dviju žrtava brodoloma obavijen je velom tajne.

- Što je natjeralo taj brod da uopće u tom 12. mjesecu putuje s teretom soli ili je možda bilo riječi o čovjeku koji je trebao putovati? Možda je taj putnik imao neku funkciju, možda je negdje išao i morao negdje hitno stići - zapitao se Mihajlović.

Ova kutija krije pravo malo bogatstvo. Oprezno vade i ponosno nam pokazuju ono što su već očistili i restaurirali.

- Srebrni novac ovako izgleda u moru, a ovako kad ga mi restauriramo u našoj radionici. Teško je prepoznati uopće kad netko nađe nešto - dodao je voditelj istraživanja Mihajlović.

Istraživanje na mjestu brodoloma u podmorju Paklenih otoka nastavit će se, a arheolozi jedva čekaju kada će zaroniti u dubrovačke povijesne arhive kako bi otkrili identitet nepoznatoga bogatog putnika i njegova sluge što će, vjeruju, dati i odgovor na pitanje zašto je brod hitno prevozio sol u olujnoj noći malo prije Badnjaka.

Dominik Strize

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.