1 min. čitanja

NESTAŠICA U ISTRI Gdje su nestali tartufi?

NESTAŠICA U ISTRI Gdje su nestali tartufi?
Foto: Pixabay

U Istri vlada nestašica jedne od najskupljih vrsta gljiva na svijetu - bijelog tartufa. Tamošnji tartufari su očajni, sve su, kažu, radili po pravilima struke, no tartufa je ove godine kronično malo.

Tartufari strahuju da je ova nestašica tek početak onoga što bi u bliskoj budućnosti moglo zadesiti ovu vrlo traženu, skupocjenu kulinarsku deliciju.

– Od kad znam za sebe, a uz to što mi je više od pedeset godina, dolazim iz familije čijih se nekoliko generacija bavi lovom na tartufe, ne pamtim ovakvu situaciju. Neki od mojih kolega je uspoređuju s 2012. godinom, kad smo također svjedočili velikim sušama, no ja s nemalo zebnje mislim da je u igri nešto mnogo gore - požalio se Novom listu Robert Marušić, jedan od osnivača Udruge tartufara Istra iz Motovuna.

Zbog nestašice bijelog, skupljeg tartufa moglo bi doći do "divljanja" cijena crnog tartufa.

– Crni tartuf, prema najnovijim informacijama, posebno ako ga kupuju ugostitelji koji nemaju stalne dobavljače i veću potrošnju, probija iznos od pet tisuća kuna po kilogramu. To, dakako, nije uobičajena cijena, jer crni tartuf nije nešto ni posebno ni tako rijetko. Intenzitet njegova okusa je nemjerljivo manji od onog koji ima bijeli, a rasprostranjenost mu je velika. Vidite, bijeli istarski tartuf, ta silna prirodna, posljedično i gastronomska misterija, nalazi se u iznimno uskom području koje omeđuju područja od Vrha, Livada, Motovuna, sve do Ponte Portona - napominje Marušić, dodajući da je riječ o jako malom području koje ima specifični mineralni sastav.

Ono što bijeli tartuf čini posebnim jest činjenica da ga je gotovo nemoguće uzgojiti, zbog čega ga neki u šali zovu čudljivom gljivom astronomske vrijednosti.  

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.