1 min. čitanja

NESTAŠICA PITKE VODE Španjolci bazene pune morem i ograničavaju konzumaciju vode!

NESTAŠICA PITKE VODE Španjolci bazene pune morem i  ograničavaju konzumaciju vode!
Foto: Pexels

Andaluzija i Katalonija zbog nedostatka kiše donose teške odluke! Tijekom nadolazećeg ljeta namjeravaju ograničiti potrošnju vode lokalnom stanovništvu i turistima.

Rekordne temperature tijekom ove zime koje su se penjale i do 30 Celzijevih stupnjeva donijele su svoje! Pitka voda je u ovim regijama "tražena roba" i donose se vrlo nepopularne odluke, piše EuroWeekly News.

U bajkovitoj Andaluziji, najmnogoljudnijoj španjolskoj pokrajini s 8,5 milijuna duša od kojih većina živi od poljoprivrede i turizma, razina vode je pala na 20 posto kapaciteta, a negdje se spustila ispod 10 posto. Vlada je zato za oko 7 milijuna stanovnika u Andaluziji već ograničila dnevnu dopuštenu potrošnju vode. Na tamošnjoj pješčanoj obali s plažama, poznatoj kao Costa del Sol, stanovnicima je zabranjeno prati automobile, bazene i polijevati vrtove s pitkom vodom. Smanjena potrošnja vode mogla bi dočekati turiste za četiri mjeseca u ljetovalištima  Malagi i Marbelli.

Ni u Kataloniji nije puno bolje. Kućanstva Barcelone i okolnih mjesta od prošlog mjeseca imaju na raspolaganju 200 litara vode dnevno, a uskoro bi se dopuštena količina mogla spustiti na 180 litara. Nastavi li se suša na ljeto bi dopuštena količina iznosila 160 litara.

Promjene u ponašanju zbog nedostatka vode osjetit će se u svim sferama života pa se tako ni ulice grad ne smiju prati pitkom vodom osim u slučaju požara ili nesreće,a hoteli će svoje bazena morati puniti - morem!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.