2 min. čitanja

NESLUŽBENO Nove mjere od subote – Restorani i kafići zatvoreni do Badnjaka, hoteli otvoreni

NESLUŽBENO Nove mjere od subote – Restorani i kafići zatvoreni do Badnjaka, hoteli otvoreni
Foto: Pixabay

Nove stroge mjere na snagu stupaju od petka u ponoć, a trajat će sve do Badnjaka, kako doznaje Index. Nakon što danas završi sastanak Užeg kabineta vlade, odluka o novim mjerama bit će poslana županima, za koje doznajemo da nisu skloni uvođenju novih mjera.

Što se tiče novih mjera, išlo bi se u kompletno zatvaranje kafića, dok će restoranima i slastičarnicama biti omogućena dostava. U zatvaranje bi se išlo zbog ranijih neugodnih iskustava s noćnim klubovima i barovima koji su se, kada su taj segment ugostiteljstva zahvatile restrikcije, registrirali kao restorani i nastavili nesmetano raditi.

Dostava hrane bi bila omogućena, do 22 sata, a zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro neće se mijenjati.

Hoteli ostaju otvoreni, njihovi restorani radit će samo za hotelske goste

Hoteli, bi trebali, kako doznaje Index, ostati otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela.

Ako brojke novozaraženih koronavirusom krenu padati i mjere se pokažu uspješne, onda bi se kafići i restorani ponovno otvorili na sam Badnjak.

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru. S radom bi nastavili i obrtnici, pa bi tako i dalje ostali otvoreni frizerski saloni i ostali saloni za ljepotu te šoping-centri, dok će se kina zatvoriti.

U novom setu mjera išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude oko 25 posto ukupnog kapaciteta sredstva javnog prijevoza. To se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu.

Teretane uglavnom prazne, vjerojatno se neće zatvoriti

Iako epidemiolozi zagovaraju zatvaranje teretana, još nije sigurno da će se to i dogoditi, budući da su i sad teretane, kako doznajemo, uglavnom prazne.

Što se tiče škola, zasad se ne bi kompletno prebacila nastava na online, već će se i dalje raditi u školama. Srednje bi škole mogle djelomično prijeći na online nastavu, a fakulteti uglavnom već rade na taj način.

U lockdown kakav smo imali na proljeće ne bi se išlo, pa se tako ne planiraju uvesti ni ograničenja putovanja iz županije u županiju.

Situacija je i više nego dramatična, što pokazuje i slučaj u Varaždinu, gdje su se već krenuli puniti vanjski šatori.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.