1 min. čitanja

Neretvanska mladež traži pomoć ministrice – Pitaju se zašto su izostavljeni iz Programa pomoći

Neretvanska mladež traži pomoć ministrice – Pitaju se zašto su izostavljeni iz Programa pomoći
Foto: Pixabay

Udruga Neretvanska mladež koja okuplja proizvođače voća i povrća iz doline Neretve obratila se otvorenim pismom ministrici poljoprivrede, Mariji Vučković, u kojem hitno traže pomoć za sektor voćarstva, prije svega za uzgoj mandarine i lubenice te za sektor povrćarstva.

Zar je moguće da su neretvanski proizvođači agruma izostavljeni iz programa pomoći vrijednog 80 milijuna kuna koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo za pomoć poljoprivrednicima uslijed najavljenih poskupljenja repromaterijala? Sudeći prema sadržaju otvorenog pisma koje su ministrici Mariji Vučković poslali iz Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, čini se da jesu.

– Očekivali smo da ćete u programima obuhvatiti i sektor voćarstva, prije svega misleći na mandarinu, lubenicu, ali i sektor povrćarstva. Veličina posjeda u dolini Neretve je manja, nego je to na kontinentu, ali je veći broj proizvođača. I mi u dolini Neretve moramo izvršiti potrebne agrotehničke mjere, gnojidbu, rezidbu, sadnju, i dr. kako bi naša proizvodnja bila uspješna, ali i kako bi zadovoljili uvjete minimalnog uroda, što nam je jedan od preduvjeta za ostvarenje prava na proizvodno-vezano potporu, kao najizdašniju potporu za mandarine, ali i druge kulture – stoji u pismu.

Poručuju ministrici da je upoznata s rastom cijena gnojiva i ostalih repromaterijala, koji su u nekim slučajevima rasli i iznad 100%. Kažu da samo razlika u minimalnoj gnojidbi od cca 800 kg/ha (veljača 2021./22.) osnovnim gnojivom kao npr. NPK 7-14-21 iznosi nešto više od 2.000 kn/ha.

Nadoda li se tome rast cijena cijevi za navodnjavanje, vodotopivih gnojiva, folijarnih gnojiva, bez kojega nema ozbiljne proizvodnje, a ni uroda, dolazi se do ozbiljnog porasta ulaznih troškova, koje poljoprivredni proizvođači neće moći podnijeti – poručuju proizvođači.

Traže od ministrice da što prije krene u izradu Programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima u dolini Neretve te da isti proslijedi Vladi RH na usvajanje.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.