1 min. čitanja

NEOTKRIVENI PLANET Znanstvenici u 2019. otkrili 71 novu životinjsku i biljnu vrstu

Na svjetsku listu flore i faune, u godini za nama znanstvenici su dodali 71 novu vrstu koju su pronašli u najudaljenijim dijelovima Zemlje i oceana.

Na listu do sad neotkrivenih iz dubina mora i oceana upisano je 17 vrsta riba, dvije vrste raža, šest morskih puževa, četiri vrste jegulje i dva koralja.

Riba nazvana Vakanda, gizdavi morski puž i ugrožena, bezbojna vrsta paukova koji vrebaju u vječnoj tami hrvatskih splija, našli su se na listi kalifornijske Akademije znanosti. Vakanda je pronađena na dubini od 60 metara u blizini obale Tanzanije. Šest centimetara duga ribica ljubičaste krljušti nazvana je po mitskoj zemlji iz Marvelovog svemira i filma Crna pantera.

Izuzetan pronalazak stiže i iz naše zemlje gdje su znanstvenici u spiljama pronašli prozirnog pauka s osam nogu, “Lolu Konavoku“.

– Unatoč desetljećima neumornog češljanja nekih od najpoznatijih i najudaljenijih mjesta na Zemlji, znanstvenici biološke raznolikosti procjenjuju da više od 90% vrsta ostaje nepoznato. Raznolikost biljaka i životinja omogućuje život na našoj planeti. Međusobna povezanost svih živih sustava pruža kolektivnu otpornost naspram naše klimatske krize. Svaka novootkrivena vrsta služi kao važan podsjetnik na kritičnu ulogu koju igramo u boljem razumijevanju i očuvanje tih dragocjenih ekosustava – rekao je dr. Shannon Bennett, šef Akademije znanosti u Kaliforniji.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.