1 min. čitanja

Neobičan prizor kraj Brijuna - radi li se o napadu morskog psa na tunu ili o nečem drugom?

Neobičan prizor kraj Brijuna - radi li se o napadu morskog psa na tunu ili o nečem drugom?
Foto: Regional Express

Jučer je u Brijunskom akvatoriju zabilježen neobičan prizor. Ribari i surferi vjeruju da su svjedočili napadu morskog psa na tunu. No, je li zbilja tako?

Regional Express je za pomoć u razjašnjavanju ovog slučaja poruku uputio stručnjaku. Dr. sc. Neven Iveša rekao je tako da je riba koja skače iz mora najvjerojatnije atlantska plavoperajna tuna.

- Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od psine goleme (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu nego je moguće da su zajedno hranili na tom mjestu - rekao je dr. Iveša.

Sada je more u punoj produkciji i ima puno sitne plave ribe kojom se obje vrste hrane. S obzirom da fotografija ne otkriva previše detalja, moguće je također da je tuna napadnuta od strane nekog predatorskog morskog psa kao što su mako ili modrulj, no Neven Iveša objašnjava da se to u ovom slučaju čini manje izgledno, s obzirom na uobičajeni ciklus proizvodnje u sjevernom Jadranu.

- Tune se sada viđaju na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za period mriješćenja koji uskoro predstoji kada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrijest nakon čega će se vratiti. Apsolutno nije rijedak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području što bi i ovdje mogao biti slučaj - zaključio je dr.sc. Neven Iveša.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.