2 min. čitanja

NEMARNI ILI UMORNI? Kakvi to roditelji ostavljaju djecu u vrućim automobilima?

NEMARNI ILI UMORNI? Kakvi to roditelji ostavljaju djecu u vrućim automobilima?
Foto: Vatrogasci Umag/Facebook

Javnost napada, struka upozorava. Kazna može biti i do 15 godina zatvora, no mnogi roditelji kažu, nema veće kazne od gubitka djeteta

Je li riječ o teškom nemaru roditelja ili im se dogodio trenutak pomračenja i zaborava? To je ono što se svi pitamo kad čujemo da je netko vlastito dijete ostavio u pregrijanom automobilu. U slučaju njemačke bebe koju su spasili umaški vatrogasci još se ne zna što je bilo roditeljima da iz auta uzmu psa i kolica, ali ne i dijete.

Nijemce koji su u Umagu ostavili bebu u pregrijanom automobilu svi su odmah osudili. Još nije poznato čime objašnjavaju svoj potez, ali stručnjaci upozoravaju – može se dogoditi svakome. Sud na kraju procjenjuje je li riječ o zaboravu ili zanemarivanju. Kazna može biti i do 15 godina zatvora, ali neki roditelji s kojima je razgovarala ekipa Potrage, kažu, nema veće kazne od gubitka djeteta.

Toplinski udar kod djeteta – dijete gubi svijest i može umrijeti

Foto: RTL Screenshot

Termokamera pokazuje da temperatura u autu na suncu postiže do 68 stupnjeva! Istovremeno zagrijava se i dijete ostavljeno u autu. Jadranka Sekelj Fureš, neuropedijatrica iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu objašnjava da dolazi do porasta tjelesne temperature a kod toplinskog udara to je temperatura iznad 40 stupnjeva, koža djeteta tad je crvena, više se ne znoji nego je samo jako topla i crvena. Tad dijete već gubi kontakt s okolinom i gubi svijest. Dok nije prekasno, još im se uvijek može pomoći. Dijete treba odnijeti u hlad, dati vode, raskomotiti, tuširati. No ostanu li predugo u automobilu, oni mogu umrijeti.

– Djeca imaju smanjenu mogućnost termoregulacije, zato jer imaju veću površinu tijela naspram njihove tjelesne mase, nego što je to u odraslih osoba. Imaju manji volumen cirkulirajuće krvi a time i manju mogućnost da se redistribuira ta toplina putem krvotoka i zbog toga su djeca osjetljivija na povišenje temperature okoliša – objašnjava doktorica Sekelj Fureš.

Ante Bagarić, psihijatar iz KB Vrapče tvrdi: “To se svakome može dogoditi. Zato što zaboravimo. Zaboravimo osobe koje volimo. Ne možemo biti 24 sata što se očekuje da uvijek mislimo, zaborave na djecu pa padnu s balkona, nije moguće da smo stalno samo pozitivni i koncentrirani stalno pažljivi. Imamo rasute sile dekoncentracije imamo ih prirodno i nisu ljudi loši zbog toga”.

Odvjetnik Branko Šerić kaže da je najteži dio, prilikom odlučivanja, upravo odmjeravanje kazne. Jer utvrđivanje krivnje je posljedica dokaza koji su izvedeni pred sudom, i pri tom se uvijek gleda je li došlo do nekog oprostivog nehaja ili zaborava ili se pak radi o kumulativnoj posljedici dužeg zanemarivanja. Može se raditi o kaznenom djelu zanemarivanja nemoćne osobe, od 3 do 15 godina zatvora.

U Americi je, primjerice, na taj način u posljednjih 40 godina umrlo čak tisuću djece. Roditelji kojima se to dogodilo osnovali su i udrugu koja traži načine na koje bi se takve tragedije mogle spriječiti.

– Nije moguće da smo stalno samo pozitivni i koncentrirani stalno pažljivi – zaključuje Bagarić.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.