2 min. čitanja

NEMA TKO RADITI Nedostaje oko 50 do 60 tisuća sezonaca!

NEMA TKO RADITI Nedostaje oko 50 do 60 tisuća sezonaca!
Foto: Depositphotos

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kazao je da što se tiče hrvatskog tržišta rada, možemo reći da smo u dinamičnoj situaciji, jer danas, kaže, imamo 116.000 nezaposlenih osoba i može se reći da proteklih nekoliko godina imamo konstantan pad registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj koja je danas na razini od 6 posto.

- Isto tako možemo reći da očekujemo i s obzirom i na nadolazeću turističku sezonu da će doći i do daljnjeg pada nezaposlenosti u Hrvatskoj, a taj nedostatak radne snage će se zamijeniti uvozom stranih radnika.

Najviše ih je u graditeljstvu, i povezano s ugostiteljstvom i hotelskim smještajem, odnosno povezano s turističkom sezonom.

Projekcije su da samo za sezonsko zapošljavanje na razini Republike Hrvatske nedostaje oko 50 do 60 tisuća radnika - kaže Lončar, piše Novi list.

Na pitanje novinara kako će se na uvoz radne snage i općenito tržište rada odraziti novi Zakon o strancima, Lončar veli da taj zakon još nije stupio na snagu, Vlada ga je, kaže, prihvatila i uputila u saborsku proceduru, tako da se očekuje njegovo prihvaćanje.

- Temeljem onoga što je najavljeno na prezentaciji tog zakona, predložene zakonske izmjene u kojima sudjelujemo i mi kao HZZ, idu ka poboljšanjima, da se uvede i dodatna regulativa na tržište rada oko uvoza radne snage.

U prvom redu, jedan dio propisa će se odnositi na status tih radnika u Hrvatskoj, s druge strane će se regulirati dodatni položaj agencija za zapošljavanje koje uvoze radnu snagu - ističe Lončar i dodaje da će kada zakon stupi na snagu, HZZ kao jedno od operativnih tijela koja ga provode biti spreman.

- Taj zakon ne bi trebao predstavljati ‘usko grlo‘ nego će dodatno poboljšati situaciju na način da se od poslodavaca očekuje ozbiljnost u radu, da na vrijeme pripremaju radnu snagu, a isto tako da dobijemo i dobar dio adekvatne radne snage sa zadovoljavajućom kvalitetom i vještinama - rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.