1 min. čitanja

Nekoliko hrvatskih otoka dobit će podršku na putu prema potpunoj energetskoj neovisnosti do 2030. godine

Nekoliko hrvatskih otoka dobit će podršku na putu prema potpunoj energetskoj neovisnosti do 2030. godine
Foto: Boris Kačan, Pašman

Veliki je ovo uspjeh aktivnosti Pokreta otoka. Tajništvo za čistu energiju EU otoka objavilo je da je odabrano 30 otoka i otočnih skupina iz 10 europskih zemalja spremnih predvoditi put prema potpunoj energetskoj neovisnosti do 2030. godine. Cresko – lošinjski arhipelag, Pašman i Korčula izabrani na pozivu “Renewable Islands for 2030” Tajništva za čistu energiju EU otoka, na kojem su podršku dobili projekti otoka iz deset zemalja, među kojima su Grčka, Portugal, Italija, Švedska i Irska.

Europski otočni rajevi uskoro će postati predvodnici u tranziciji prema održivijoj budućnosti, a Pokret Otoka, regionalni partner Tajništva već petu godinu zaredom, igra ključnu ulogu u tom putovanju.

Tajništvo će pomoći otocima u osmišljavanju, pripremi i provedbi planova dekarbonizacije za njihove energetske sustave. Proširit će tehničku i organizacijsku podršku, osiguravajući da svaki otok dobije sveobuhvatne upute tijekom svog putovanja, prenosi Energetika.

Razvijat će se planovi za financiranje mjera energetske učinkovitosti, istraživanje analize i provedbu projekata proizvodnje obnovljive energije. Ovo se poklapa s ciljevima Inicijative RePower EU.

Studije će uključivati analizu poslovnih modela, uključenost zajednice u solarnu energiju, hidroenergiju te različite opcije pohrane energije. Nadalje, obuhvaćaju razvoj vjetroenergije, elektrifikaciju transporta, fleksibilnost mreže te samoproizvodnju. Tehnička podrška će također istraživati održivi pomorski transport, upravljanje otpadom i valorizaciju te optimizaciju daljinskog grijanja.

Sveobuhvatni cilj je potaknuti holistički prijelaz prema održivim praksama energije, obuhvaćajući kako tehnološki napredak tako i sudjelovanje zajednice na raznolikim područjima i domenama energije, prenosi Energetika.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.