1 min. čitanja

Nedavno nevrijeme u Poreču otkrilo antički grob

Nedavno nevrijeme u Poreču otkrilo antički grob
Foto: Zavičajni muzej Poreštine

Nevrijeme koje je nedavno pogodilo zapadnu obalu Istre uzrokovalo je pad nekoliko stabala i na širem porečkom području. Djelatnici Zavičajnog muzeja Poreštine obišli su teren na nekoliko lokacija kako bi utvrdili ima li mogućih arheoloških nalaza među korijenjem srušenih borova.

Prilikom obilaska terena na brežuljku u blizini Osnovne škole Poreč utvrdili su postojanje groba ritusa incineracije, tj. spaljivanja pokojnika, s predmetima koji se mogu preliminarno datirati u 1. st.

Foto: Zavičajni muzej Poreštine

U plitku, okruglu raku, iskopanu u živoj stijeni, bila je položena urna s pepelom i ostatcima kostiju pokojnika. Uz pokojnikove ostatke bili su položeni predmeti njemu važni za života, priloženi uz njega kao popudbina. Nažalost, korijenje borova poremetilo je i doslovce iščupalo predmete iz originalne pozicije te detaljniji opis i odnosi u grobu nisu mogli biti preciznije utvrđeni, prenosi Regional Express.

Foto: Zavičajni muzej Poreštine

Još je 2006. godine sličan događaj, pad stabla, na svjetlo dana donio više ukopa ritusa inhumacije, polaganja tijela pokojnika u živoj stijeni iskopane rake, grobove koji su pripisani kasnoantičkom ili ranosrednjovjekovnom razdoblju. Svakako, ovaj nedavni događaj koji je otkrio postojanje grobova starijeg rimskog horizonta, kao i onaj utvrđen 2006. godine, daju povod i obvezu arheolozima za daljnja istraživanja.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.