4 min. čitanja

NE DA IM SE PJEŠKE Kaprijani u Šibeniku prosvjeduju - Ne daju trajektu pristati na 745 metara daleko pristanište

NE DA IM SE PJEŠKE Kaprijani u Šibeniku prosvjeduju - Ne daju trajektu pristati na 745 metara daleko pristanište
Foto: Dnevnik.hr / Screenshot

ŠIBENIK - Mještani Kaprija prosvjeduju pred zgradom šibenske Gradske uprave tražeći izgradnju ceste do novoizgrađenog pristaništa na kopnu. Suočavaju se s problemima jer grad i županija ne mogu postići dogovor o odgovornosti za cestu, a iz Ministarstva upozoravaju da je projekt europski i hitno mora biti funkcionalan.

Novi prosvjed mještana Kaprija. Ovoga puta ne na otoku, već na kopnu pred zgradom šibenske Gradske uprave. Dok im se ne izgradi cesta, ne žele da trajekt pristaje na novo pristanište, javlja Dnevnik.hr.

U međuvremenu Grad i Županija prepucavaju se tko bi cestu morao graditi. A iz resornog Ministarstva upozoravaju: riječ je o europskom projektu koji što prije mora u funkciju da ne bi došlo do vraćanja novca u europsku blagajnu.

Već dva tjedna slika je ista. Kaprijani ne žele čuti za novo pristanište.
Prosvjeduju i na otoku i na kopnu.

Traže novi pristupni put od novoga pristaništa do svojih kuća. Jer, za stariju populaciju, šetnja nije opcija.

- Katastrofa, moraju 800 metara proći da bi došli po svakakvim vremenskim uvjetima do broda - srdita je Antonija Petričević Pavičić, stanovnica Kaprija.

Inače, od starog do novog pristaništa je ravno 745 metara, iako su otočani u prethodnim prosvjedima tvrdili da moraju dvostruko više pješačiti, odnosno 1,5 km. U Šibeniku im je pak od trajektnog pristaništa, do zgrade gradske uprave opet valjalo pješačiti, no nešto manje, oko 600 metara...

Dvaput dnevno blokiraju novu rivu, pa trajekt, iako je novi mul izgrađen i dalje pristaje na staroj rivi, u središtu mjesta. Poručuju da će tako biti do daljnjega.

- Grad Šibenik se obvezao i potpisao da će riješit tu prometnicu. Nažalost, ova prometnica nije prometnica. To je jedan put rađen prije 55 godina, koji je po život opasan - izjavio je Antonio Olivari, organizator prosvjeda.

Otočani bili za gradnju novog pristaništa, a grad obećao cestu

Kako to obično biva, i ova priča svoju prošlost ima. Dokumenti ne lažu. Otočni mjesni odbor 2018. bio je za izgradnju novog trajektnog pristaništa. Iste godine i Grad Šibenik obvezao se osigurati adekvatnu prometnu povezanost. Od ceste ništa, ali evo novog obećanja iz grada.

- Grad donosi odluku da će brod stajati tamo gdje Kaprijani žele - izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Ali nije grad taj koji o tome odlučuje. Već Županijska lučka uprava, koja je koncem siječnja Jadroliniji i Agenciji za obalni i linijski promet dostavila informaciju da se plovni put mijenja, odnosno da Kaprije ima novu luku. I to nakon što je iz europske blagajne za njezinu gradnju povučeno 3,5 milijuna eura. Iz Županije vraćaju lopticu Gradu, kažu: riječ je o lokalnoj nerazvrstanoj cesti, ako Grad nema novca za nju, imaju oni.

- Mi smo voljni to i sufinancirat, ponavljam po 330. put - tvrdi Marko Jelić, Župan Šibensko-kninski.

Resorno ministarstvo pak ima svoje objašnenje.  Teoretski, kaže ministar Šime Erlić, ako se europska sredstva ne iskoriste za namjenu za koja su povučena, podložna su vraćanju. No, ne vjeruje da će se to dogoditi s ovim otočnim projektom.

- Obzirom da je projekt uredno proveden i prema informacijama s kojima raspolažemo od službi koje su zadužene za kontrolu europskih sredsava, riječ je o projektu koji je uredno izvršen, za koje su sredstva uredno i transparentno povučena - rekao je Erlić.

Rokovi da se projekt privede svrsi, kaže, postoje. Nada se da će se ipak prije izgraditi cesta. Tome, ili bar nekom vozilu koji bi ih prevozio do kuća, jer na ovom "škoju" nema automobila, nadaju se i otočani.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kaprijani opet blokirali pristup trajektu na novom pristaništu - Žele cestu i prijevoz do kuća
Novi prosvjed šibenskih otočana. Na otoku Kaprije prošlog je ljeta izgrađeno novo trajektno pristanište, vrijedno više od 3 milijuna eura, no brodovi i dalje ondje ne pristaju. Trajekt je danas drugi put trebao pristati na novu rivu, no to se nije dogodilo. Dvadesetak Kaprijana još je jednom zaustavilo
POBUNA U KAPRIJU Otočani brane dolazak trajekta na novoizgrađeno pristanište!
Na otoku s 250 stanovnika u šibenskom arhipelagu revolucija je sve glasnija! Stanovnici Kaprija protive se da im se premjesti pristanište brzog broda. Sve je otišlo toliko daleko da su spremni i vlastitim tijelima spriječiti pristajanje trajekta na novom mjestu. Njih 70 posto na otoku ih starije od 80 godina,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.