2 min. čitanja

Navozi u brodogradilištu Punat odlaze u povijest - Ustupaju mjesto travel-liftu, prvom takvom na Mediteranu

Navozi u brodogradilištu Punat odlaze u povijest - Ustupaju mjesto travel-liftu, prvom takvom na Mediteranu
Foto: Marina Punat

Brodogradilište Punat na otoku Krku u sto prvu godinu neprekinutog rada ulazi u znaku ekologije i modernizacije vrijedne 50 milijuna kuna. Produžava se obalna linija jer stiže novi travel-lift najširi na Mediteranu, te grade suvremene ekopraonice za brodove.

Knjiga narudžbi im je puna, no radne snage, posebno na otoku, nikad dovoljno, pa nove radnike primaju tijekom cijele godine.

Navozi u brodogradilištu Punat odlaze u povijest. Ustupaju mjesto travel-liftu od 500 tona s bazenom širine impozantnih 16 metara za prihvat katamarana.

- Mi radimo i s nacionalnim brodarom i želimo zadržati to tržište. U konačnici razvija se i projekt riječke marine gdje bi trebalo biti i monotrupaca, a pretpostavljam i katamarana pogotovo ovih turističkih za čarter. Vjerujem da ćemo tu otvoriti jednu od niša, rekao je Mario Wagner, direktor brodogradilišta Punat.

Foto: Marina Punat

Novi travel-lift prvi takav na Mediteranu i nove eko-praonice za brodove sa separatorima za otpadne vode ujedno su velik ekološki iskorak; jer će maksimalno štititi more.

- Cijela ova investicija se svodi na to da se zaštiti more, da manje prljavštine ide u more, da sve ostane na kopnu - kazao je Nikola Mrakovčić, voditelj Službe mornara u Brodogradilištu Punat.

U brodogradilištu je stalno zaposleno pedesetak ljudi, i osim jednoga baš svi su s otoka. No stalno nedostaju pojedine struke: brodski mehaničari, bravari, brodoplastičari.

- Ja sam iz Punta, tu baš domaći, meni odgovara, evo samo 2 minute sam ovdje od doma. Gledajte, uvjeti su dobri, radim već 20 godina - izjavio je Zoran Vulin, voditelj nabave u Brodogradilištu Punat.

Generalno ekipa koja radi je izuzetno mlada.  

- Mi smo prije nekoliko godina imali prosjek godina 41, a budući da svakim danom praktički primamo nove mlade, vjerujem da je sad ta granica još i niža - dodao je Wagner za HRT.

U drugo stoljeće svoga rada brodogradilište Punat ulazi pomlađeno i osnaženo, s ciljanim investicijama i detektiranom potražnjom. Upravo redovito osluškivanje tržišta i stalne inovacije, formula su za opstanak i primjer mnogima.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.