2 min. čitanja

NAUTIČKI SAVJETI Priprema broda za dulje mirovanje

NAUTIČKI SAVJETI Priprema broda za dulje mirovanje
Foto: Promo

Do sada smo govorili o elementima sigurnog veza kad brod putuje, a u ovom nastavku će biti opisan stalni vez na kojem je brod u mirovanju. Ovdje nećemo opisivati jesenje i proljetno održavanje broda, već kako sa sigurnosnog stajališta treba pripremiti brod za dulje mirovanje.

Opis sigurnog veza broda u mirovanju započinje s radnjama na vanjskom dijelu broda. Najprije ga treba vezati krmom prema obali, tako da jarbol ne može udarati u susjedov. Brod vežemo tako da na pramcu budu dva muringa, a na krmi najmanje dva konopa prema obali vezani pašnjakom. Potrebna su i dva krmena špringa, koji ne dozvoljavaju krmi da šeta lijevo-desno. Pravilno je staviti čitav voj oko alke i onda pašnjak, jer na takav način konop ne kliže po hrđavoj alki i nema opasnosti od njegova kidanja. Konop nikako ne smijemo vezati na slip! Osim toga, treba pregledati vez susjednog broda i, ukoliko nešto nije kako treba, osobno, ili uz pomoć mornara iz marine, pravilno ga vezati, kako ne bi oštetio naš brod.

Jedra treba skinuti i pospremiti na suho u unutrašnjost broda ili u skladište. Ostavljamo li  jedra na jarbolu, treba ih osigurati konopima da se ne mogu otvoriti prilikom jakog vjetra. Ukoliko skinemo namatajuće glavno jedro, potrebno je rotirajuću glavu na koju se prihvaća vrh jedra podignuti na pola visine jarbola. Tako profili oko kojih se jedro namata, neće udarati u jarbol. Također, treba se pregledati krmeni štraj jarbola i otpustiti po potrebi.

Bokobrani se postavljaju, u odnosu na susjedni brod na način da budu pravilno naizmjenice raspoređeni i na različitim visinama. Time ćemo spriječiti oštećenja prilikom valjanja brodova zbog jakog vjetra. Što se tiče vanjskih poslova, baiboat se miče s krme i fiksira na palubi, dok sprayhood najčešće ostaje čitave godine otvoren. Bimini bi bilo uputno skinuti preko zime.

Što se tiče unutrašnjosti broda, treba podsjetiti da vrata frižidera, nakon što smo ga oprali i osušili, moraju ostati otvorena, da se unutra ne uhvati plijesan. Nadalje, tankovi vode moraju biti puni ili potpuno prazni. To vrijedi i za tank goriva, koji također mora biti pun, jer ćemo tako smanjiti kondenzaciju vode u njemu. Glavne sklopke električne instalacije moraju biti iskopčane. Instalacija kaljužne pumpe mora biti sprovedena mimo glavne sklopke, kako bi se u slučaju potrebe, mogla ispumpati voda iz unutrašnjosti. Posebno ističemo, da u niti jednom slučaju ne smije biti prikopčan kabel struje 220 V za vrijeme kad nismo na brodu. Što se tiče plinske boce, treba je odvojiti od štednjaka i pospremiti na suho mjesto u brodu.

Kada smo sve očistili, pospremili i uredili, postaviti ćemo zimsku tendu, ukoliko je imamo.

Na kraju, moramo se obavezno javiti na recepciju marine i obavijestiti ih da brod ostavljamo na dulje vrijeme. Ne smijemo zaboraviti ostaviti ključeve broda na recepciji i naravno broj svog mobitela.

Nautičke savjete donosi vam Premium Yacht Insurance by Jack Šurija.

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

NAUTIČKI SAVJETI Servis plovila u Hrvatskoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.