4 min. čitanja

Nautička sezona bit će dobra, no u sektoru čartera moglo bi biti problema

Nautička sezona bit će dobra, no u sektoru čartera moglo bi biti problema
Foto: Depositphotos / Ilustracija

U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno više od 4,7 milijuna dolazaka, što je 7% više u odnosu na isto razdoblje lani. Bilježimo i 15,9 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 5%. Prema odredištima, najposjećeniji gradovi su Dubrovnik, Zagreb, Rovinj, Split i Poreč. Trenutačno u našoj zemlji boravi više od 321.000 turista, najviše u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. O ovim brojevima predsjednik HTZ-a Kristjan Staničić rekao je kako bilježimo odličnu predsezonu i kako se taj trend nastavlja i u lipnju.

U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno više od 4,7 milijuna dolazaka, što je 7% više u odnosu na isto razdoblje lani. Bilježimo i 15,9 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 5%. Prema odredištima, najposjećeniji gradovi su Dubrovnik, Zagreb, Rovinj, Split i Poreč.

Trenutačno u našoj zemlji boravi više od 321.000 turista, najviše u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. O ovim brojevima, ali i daljnjim očekivanjima s predsjednikom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem razgovarao je novinar Mladen Sirovica za Dnevnik HRT-a.

Komentirajući podatke o dosadašnjem tijeku sezone koji govore o rastu broja dolazaka i noćenja te hoće li turistička sezona biti rekordna Staničić je rekao kako zaista bilježimo odličnu predsezonu i kako se taj trend nastavlja sada i u lipnju.

- Vjerujem da će po stanju bookinga i po stanju na tržištima taj trend se nastaviti i u glavnoj turističkoj sezoni. U ovom trenutku je prerano govoriti kakva nas ukupna turistička godina očekuje. Ona će biti zasigurno intenzivna. Vjerujem, s obzirom na najave i očekujući dobru posezonu, da će biti odlična - istaknuo je Staničić

Neizbježno je u turizmu pitanje povećanja cijena. Već se i u predsezoni govori o dosta velikom rastu. Na pitanje smatrate li da kvaliteta prati rast cijena Staničić je rekao kako misli da je priča oko cijena zapravo nastavak prošlogodišnjeg nekakvog medijskog buma, koji se odnosio prije svega na povećanje cijena usluga u ugostiteljstvu.

- To se nažalost nastavlja i u ovoj godini. Međutim, moram reći da je Hrvatska itekako konkurentna po pitanju cijene i kvalitete. I dalje smo percipirani kao destinacija koja nudi vrijednost za novac. I ono što mi stalno apostrofiramo je da zapravo svako povećanje cijene mora biti popraćeno s povećanjem kvalitete. Činjenica je da u ovom trenutku se u Hrvatskoj događaju i nove brojne investicije u hrvatski turizam, jedan novi investicijski val. Očekujem da ćemo mi se još bolje i još kvalitetnije pozicionirati kao kvalitetna turistička destinacija koja zapravo ima i svoju cijenu - objasnio je Staničić veće cijene.

Većina turističkih djelatnika povećanje cijena opravdava rastom ulaznih troškova i skupljom radnom snagom. Na temu izazovi oko radne snage te hoće li oni biti još izraženiji nego proteklih godina Staničić je rekao da je izazov oko radne snage globalni izazov, ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe.

- Mogu to potvrditi i na temelju osobnih iskustava s obzirom na brojna putovanja u inozemstvu tijekom prethodnih mjeseci kada smo radili promociju na sajmovima i posebnim prezentacijama. Cijeli svijet ima taj isti izazov. Mislim da smo mi dobro pripremili i za ovu turističku sezonu, da je ta sinergija između javnog sektora, i Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova, ministarstva rada, s druge strane turističkog sektora, urodila plodom i da ćemo spremno dočekati ovu godinu, a sigurno da taj problem treba sustavno rješavati i on se neće rješiti odjednom - naglasio je Staničić.

Oko hotelskih kapaciteta te koraka države prema održivom turizmu Staničič je rekao kako se lanjska godina zaokružila donošenjem niza strateških dokumenata, od strategije razvoja turizma do strateškog marketinškog i operativnog plana.

- Kulminacija svega je bio novi zakon o turizmu koji će sada ići u provedbu i u tom smislu uz potporu države i MPOO kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta, ali i privatne investicije. Kao što sam prije spomenuo, Hrvatska je ušla u jedan novi investicijski ciklus. Ja bih rekao da je ovaj put naglašen i u hotelijerstvu - rekao je Staničić.

- Kroz zakon o turizmu i provedbene akte i opet u sinergiji javnog i privatnog partnerstva i sustav turističkih zajednica i cijelog turističkog sektora svi zajedno ćemo morati raditi na održivosti turizma i na poboljšanju upravljanja našim destinacijama kako bi ostali konkurentni i kako bi Hrvatska zadržala ovu odličnu poziciju na tržištu i percepciju kao sigurna, kvalitetna i turistička destinacija koja nudi vrijednost za novac - rekao je završno Staničić.

Kakva će biti nautička sezona 2024? Gosti potvrđuju da hrvatske marine na vrhu drži visoka razina kvalitete usluga. No, u sektoru čartera raste briga zbog lošeg starta godine, ali i zamjetnog pada bookinga.

Siguran vez nautičarima nije samo potreba.

Marina u Vodicama ugled gradi više od 4 desetljeća, a najvjernijim je gostima i drugi dom.

A čipka otoka i uvala šibenskog arhipelaga, kao i prirodni dragulji, Kornati i Krka, poput magične su pozivnice.

No, ključ povjerenja je gostoprimstvo.

Cijene to i oni, godinama žive vani, no izbrojili su - 367 dana proveli su marini u Skradinu.

Nautičke luke našeg najvećega lanca knjiže u predsezoni prihodovni plus od čak 11%.

Za čarter tvrtke sezona nije krenula pravim kursom

- Uskrs je bio jako rano. I ako se dan po jutru poznaje, možemo reći da će ova sezona biti odlična, istaknuo je Slaven Bogut, direktor marine u Skradinu.
No, za čarter tvrtke sezona nije krenula pravim kursom. Booking je u padu i do 20%. Razlozi: rast broja plovila, ali i golem skok cijena, od vezova do restorana.

- Nije problem klijenteli koja traži visoku uslugu platiti tu uslugu. Međutim, nama je problem što je kompletno tržište odskočilo, a nisu svi popratili to sa svojom kvalitetom usluga, naglasio je Zlatko Vodanović, zamjenik predsjednice Strukovne grupe nautičkog turizma Županijska komora Split.

Da će i 2024. godina u nautici opravdati očekivanja nadaju se svi. No, do završnog računa plovit će se još barem pola godine.

I.M.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.