2 min. čitanja

NATO izdao upozorenje za civilne brodove u Crnom moru: “Velika je opasnost od mina i kolateralne štete”

NATO izdao upozorenje za civilne brodove u Crnom moru: “Velika je opasnost od mina i kolateralne štete”
Izvor: Brodarski centar NATO-a

U sjeverozapadnom dijelu Crnog mora postoji VRLO VISOK rizik od kolateralne štete za civilne brodove. Postoje jaki pokazatelji da se povećava intenzitet vojnih operacija duž ukrajinske obale Crnog mora i u Odeskom zaljevu. Rizik od ometanja GPS-a, lažiranja AIS-a, ometanja komunikacija, elektroničkih smetnji i cyber-napada u tom području smatra se visokim. Uznemiravanje i preusmjeravanje plovidbe u tom području ne može se isključiti, upozorenje je koje je izdao NATO.

Postoji nekoliko izvješća iz otvorenih izvora o civilnim brodovima koji su izravno ili neizravno pogođeni kao posljedica ratnih zbivanja u sjeverozapadnom Crnom moru unutar ukrajinskih teritorijalnih voda i susjednih međunarodnih voda. Civilni brodovi se potiču na oprez i visoku pripravnost u tom području.

Isto tako, brodari se upozoravaju da ostanu u bliskom kontaktu s nacionalnim i lokalnim pomorskim vlastima. Brodar bi trebao temeljito dokumentirati sve incidente i prijaviti ih putem svojih odgovarajućih nacionalnih kanala i lokalnim pomorskim vlastima.

Izdan je veliki broj navigacijskih upozorenja koja pokrivaju niz područja, uključujući i minsko opasna područja. Stoga se upozorava brodare da se o tome informiraju i da se drže podalje od područja, kao i od ratnih brodova te vojnih plovila. Uvijek treba uzeti u obzir da situacija može eskalirati tijekom putovanja.

NAVAREA COORDINATOR III  (odgovoran za emitiranje upozorenja NAVAREA-e na Crnom i Azovskom moru) izdao je veliki broj navigacijskih upozorenja , koja pokrivaju niz područja, uključujući i ona na kojima je zabilježena opasnosti od morskih mina (NAVAREA III 0092/22 (CRNO MORE ) .

U nastavku možete pronaći kartu koja prikazuje UPOZORENJA NAVIGACIJI koja su bila na snazi ​​3. ožujka 2022., a koju je izdao Španjolski hidrografski ured NAVAREA COORD III:

Izvor: Španjolski hidrografski ured (Instituto Hidrográfico de la Marina, IHM)

Najnoviji popis NAVWARNS-a koji su na snazi, možete pronaći detaljnije na poveznici: NAVAREA III upozorenja na snazi ​​(defensa.gob.es)

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Estonski teretni brod potonuo u Crnom moru nakon eksplozije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.