2 min. čitanja

Natječaj za helikoptersku hitnu službu konačno raspisan - Evo i kad kreće

Natječaj za helikoptersku hitnu službu konačno raspisan - Evo i kad kreće
Foto: RTL video screenshot

Ministarstvo zdravstva raspisalo je javni natječaj za nabavu usluge helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) u vrijednosti od 50,4 milijuna eura, kojom planira nabaviti helikoptere s posadom civilnih operatera za četiri helikopterske baze u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu.

Hrvatska bi tako, nakon dugogodišnjeg čekanja, napokon trebala dobiti specijaliziranu službu hitne helikopterske medicinske pomoći koja će priskakati u pomoć unesrećenim hrvatskim građanima i turistima te osigurati zbrinjavanje pacijenata unutar tzv. “zlatnog sata” koji kod srčanog udara povećava šanse za preživljavanje za 30 do 50 posto.

Prema uvjetima natječaja, usluge vanjskog operatera će se ugovoriti za narednih sedam godina, i to za ukupno 1.500 sati leta godišnje. Operater koji dobije posao morat će osigurati helikoptere kompletno opremljene za potrebe hitne medicinske pomoći, pilote s izvrsnim poznavanjem engleskog jezika te obuku medicinskog i tehničkog osoblja koje će regrutirati Ministarstvo zdravstva.

Predviđeno je 15 liječnika i 15 medicinskih tehničara, odnosno medicinskih sestara po bazi u kojima će HHMS biti dostupan 24 sata. Prema propozicijama natječaja, helikopteri ne smiju biti stariji od 20 godina, a moraju biti prilagođeni i letovima iznad vode.

Prema natječajnoj dokumentaciji, predviđa se da će helikopterska baza Rijeka u Omišlju imati do 450 sati leta godišnje, baza Split do 600 sati, Zagreb 250, a Osijek 200 sati leta godišnje.

Ukupni iznos nabave procijenjen je na 50,4 milijuna eura bez PDV-a na temelju procjene od ukupno 10.500 sati leta. Od tog iznosa, 35,3 milijuna eura otpada na HHMS baze u Rijeci i Splitu, koje će, pretpostavlja se, imati dosta posla tijekom turističke sezone, piše Novi list.

Početak trajanja projekta je početkom 2024. godine


Punu operativnost za baze u Rijeci i Splitu, prema natječajnoj dokumentaciji, odabrani operater mora ostvariti u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora za dnevne operacije, a za noćne letove za dodatnih šest mjeseci, dakle za ukupno 12 mjeseci.

Drugim riječima, helikopterska hitna medicinska služba bit će na raspolaganju tek u turističkoj sezoni iduće godine, i to bez noćnih letova, dok ćemo na 24-satnu dostupnost hitne helikopterske pomoći pričekati do kraja 2024. U bazama Zagreb i Osijek helikopteri će polijetati samo na dnevne hitne intervencije, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.