3 min. čitanja

Obećali ga odsukati za 30 dana, pa ništa: "Brod nitko ne obilazi, gorivo je još unutra, raspast će se!"

Obećali ga odsukati za 30 dana, pa ništa: "Brod nitko ne obilazi, gorivo je još unutra, raspast će se!"
Foto: Čitatelj

Trideset i dva dana prošla su od nasukavanja broda za prijevoz stoke Deala u Raškom zaljevu, gdje još uvijek stoji nasukan. Donosimo najnovije fotografije broda koji je postao hrvatski problem, nakon što je vlasnik broda pulskoj Lučkoj upravi predao dokumentaciju, uključujući i policu osiguranja te brod napustio. Uzrok nasukavanja još nije poznat.

- Do danas nije ni gorivo iskrcano, brod nitko ni ne čuva. Prepušten je buri i jugu, pitanje je dana kad će konstrukcija broda oslabit i početi pucati - kaže nam izvor koji želi ostati anoniman.

Podsjetimo, deset dana od nasukavanja i dan nakon što smo objavili da nitko ne reagira zbog prodora mora u brod za prijevoz stoke Deala, koji je plovio pod zastavom Tanzanije, oglasilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Tek nekoliko sati nakon našeg članka, postavili su brane za sprječavanje onečišćenja mora.

Lokalno stanovništvo tvrdi da u blizini broda uopće nema brodica kapetanije, MUP-a ili Obalne straže.

- Brod je prepušten vremenskim neprilikama. U početku je možda kapetanija obišla brod jednom, maksimalno dva puta i to je bilo to. Druge službe nismo ni vidjeli. Izjave u medijima su bile da će biti stalno monitoring, ispumpavanje goriva, pa odsukavanje. Od 16. travnja do sada sve je isto, gorivo je i dalje u brodu. Pa kad bude nešto će se svi pitati kako sad to - pojašnjava nam naš izvor.

- Plan je za početak da se ispumpa gorivo, koje bi moglo dovesti do onečišćenja. "Sljedeća stvar koju moramo utvrditi jest kako ćemo ga odsukati i potom što ćemo sa brodom kada ga odsučemo. Cijela ta operacija bi trajala nekoliko mjeseci - rekla je na ovu temu lučka kapetanica iz Pule, Dolores Brenko-Škerjanc...

"Radovi na osiguravanju broda od pomicanja i uklanjanje dizelskog goriva i zauljenih voda trebali bi biti obavljeni u slijedećih desetak dana, dok se samo odsukavanje zbog kompleksnosti radova očekuje u slijedećih tridesetak dana", obećali su iz Ministarstva. No, danas je 18. svibanj, a brod i dalje stoji tamo gdje se nasukao.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dan nakon naše objave postavljene brane oko nasukanog broda - Ministarstvo: “Odsukat ćemo ga za 30-ak dana”
Deset dana od nasukavanja i dan nakon što smo objavili da nitko ne reagira zbog prodora mora u brod za prijevoz stoke Deala, koji je plovio pod zastavom Tanzanije, oglasilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. ž - Kako smo obavijestili i ranije, 16. travnja 2024. godine sjeverno od rta
VIDEO Vlasnik se odrekao nasukanog broda u Raši: “Operacija oduskavanja trajat će nekoliko mjeseci”
0:00 /2:55 1× PROČITAJTE JOŠ: Dan nakon naše objave postavljene brane oko nasukanog broda - Ministarstvo: “Odsukat ćemo ga za 30-ak dana”Deset dana od nasukavanja i dan nakon što smo objavili da nitko ne reagira zbog prodora mora u brod za prijevoz stoke Deala, koji je plovio
Riječki ronilac: “Nakon 9 dana, u nasukanom brodu je 3 metra mora!”
0:00 /1:14 1×
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.