2 min. čitanja

FOTO Nastavlja se potraga za nestalim švicarskim roniocem - HGSS: "Fokus se vratio na pregled vrulje"

FOTO Nastavlja se potraga za nestalim švicarskim roniocem - HGSS: "Fokus se vratio na pregled vrulje"
Foto: HGSS

Prema planu akcije i prioriteta pregleda mogućih mjesta gdje bi nestala osoba mogla biti, fokus se vratio na pregled vrulje. Speleoronilački spašavatelji nastavili su prethodno obustavljenu potragu u vrulji zbog obilnih oborina i aktivnog izgona vode iz vrulje, javlja Hrvatska gorska služba spašavanja.

Bez obzira na smanjenu vidljivost (zbog oborinskih voda), spašavatelji su pregledali vrulju do kraja objekta odnosno preronjena je duljina od okvirnih 1200 m (u jednom smjeru) na prosječnoj dubini od preko 40 m.

Pretraga se odradila kroz više zarona u segmentima po 400 m. Spašavatelji su koristili uređaje zatvorenog kruga disanja (rebreatheri) i podvodne propulzijske uređaje (skutere).

U navedenom razdoblju kompletan objekt preoronjen je dva puta s više timova pri čemu su posljednji dan dva tima otišla na kraj vrulje da se maksimizira šansa pronalaska osobe u manje idealnim uvjetima vidljivosti u objektu.

Zaroni u navedenim uvjetima su zahtjevni kako organizacijski tako i tehnički te u vremenskim okvirima do 3 sata po zaronu svrstavaju ovu intervenciju u jednu od najzahtjevnijih speleoronilačkih pretraga u povijesti hrvatskog ronilačkog spašavanja.

U aktivnom dijelu speleoronilačke pretrage je sudjelovalo pet ronioca s opremom zatvorenog kruga disanja (rebreather uređajima), te dodatnih pet ronioca koji su organizacijski i logistički potpomogli akciju na terenu.

HGSS u suradnji s policijom nastavlja potragu za nestalom osobom u smanjenom intenzitetu do pojave novih indicija.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.