3 min. čitanja

NASTAVLJA SE EKOCID U ZADRU: Netko je posjekao čitavu borovu šumicu na Diklu

NASTAVLJA SE EKOCID U ZADRU: Netko je posjekao čitavu borovu šumicu na Diklu
Foto: Facebook

ZADAR – Nakon dojave o devastaciji drvoreda tamarisa na zadarskoj plaži Puntamika, iz istog grada samo dan kasnije stiže još jedna šokantna slika – doslovno preko noći posječena je čitava borova šumica uz plažu na Krešimirovoj obali na predjelu Diklo.

Nekoliko je ogorčenih stanovnika Zadra našem portalu poslalo fotografije devastirane šumice, nakon čega smo, budući da je riječ o prostoru pomorskog dobra neposredno uz morsku obalu, odmah kontaktirali Odjel za inspekcijske poslove Lučke kapetanije Zadar. No tamošnji nas je inspektor Boris Medić uputio na hidrograđevnog inspektora Nedjeljka Sjauša koji je, prema Medićevim riječima, izašao na teren temeljem dojave o sječi.

Ni višekratni pozivi i poruke upućeni inspektoru Sjaušu, ali i prema dežurnom broju komunalne redarske službe u Zadru koja bi također trebala reagirati u ovakvim slučajevima, nije urodio plodom. Telefoni su ostali gluhi, jednako kao i uši nadležnih inspektora i komunalnih redara. A na službeni upit poslan mailom na adresu komunalne službe još nismo primili nikakav odgovor. Zanimalo nas je, naime, je li sječa odobrena, i ako jest – tko ju je odobrio i kome, odnosno tko stoji iza devastirane šumice koja je pružala hlad kupačima i šetačima duž Krešimirove obale u Diklu.

Ovako je šumica izgledala prije devastacije:

Foto: Screenshot / Google Maps

A ovako izgleda danas:

Foto: Čitatelj

Ostalo je tako nepoznato jesu li nadležni inspektor i komunalni redari uopće izvršili očevid na devastiranom prostoru i hoće li krivci za ovaj ekocid biti kažnjeni, jer niti jedna od dviju službi nije našla za shodno da odgovori na pitanja novinara i tako obavijesti javnost o tome što se događa na Krešimrovoj obali u Diklu.

Loše iskustvo koje su Zadrani već imali, a  koje kaže da obijesni građani koji se usude samoinicijativno određivati koje će zelene oaze opstati a koje treba uništiti jer smetaju njima osobno najčešće prođu nekažnjeno, ne upućuje da će i ovoga puta stvari biti drugačije. Priča sa posječenim tamarisima, koju je jučer prenio Morski.hr, upravo svjedoči u prilog toj činjenici. Naime, stanovnici Puntamike upozoravaju da se sječa tamarisa ponavlja iz godine u godinu i da za taj zločin prema gradskoj „zelenoj“ imovini nitko nikada nije odgovarao.

Ako u međuvremenu uspijemo doći do nekog od nadležnih inspektora ili komunalnih redara ili pak dobijemo službeni odgovor iz zadarskog Odjela komunalnog redarstva, svakako ćemo ga objaviti.

Sat vremena nakon objave našeg članka javio nam se pročelnik Upravog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertino Dujela koji je rekao da je komunalno redarstvo reagiralo odmah po oprimljenoj dojavi, da su komunalni redari izašli na teren i utvrdili da su se posječeni borovi jednim dijelom nalazili na čestici zemlje u privatnom vlasništvu, dok je drugi dio devastirane površine pomorsko dobro.

„Slučaj je proslijeđen nadležnim institucijama na postupanje, odnosno građevinskoj inspekciji i šumarskim inspekcijama koje su nadležne za privatno zemljište, te inspektoratu Lučke kapetanije Zadar za dio koji se odnosi na pomorsko dobro. Budući da su spomenute institucije nadležne za ovaj slučaj, mi smo sve zapisnike proslijedili navedenim institucijama“, potvrdio je Dujela. On kaže kako zapisnikom nije utvrđeno tko je odgovoran za sječu, no iz reakcije gradskog komunalnog odjela jasno je da devastacija drveća nije izvršena u okviru gradskih komunalnih zahvata, te da je krivac za ovaj ekocid očito djelovao sam i bez dozvola i odobrenja nadležnih institucija.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

KAKVIM IMENOM OVO NAZVATI: Netko reže tamarise u Puntamici jer „zaklanjaju pogled turistima“
FOTO: EKSKLUZIVNO “Netko upravo betonira privatnu plažu ispred kuće Luke Modrića” – Inspekcije ne žele na teren!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.