2 min. čitanja

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
Foto: Brodosplit - Transport segmenata za vijadukt Prapratno

Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj. Stečaj bi značio zatvaranje škvera.

Kako je obrazloženo u sudskom rješenju, postupak predstečajne nagodbe obustavljen je na temelju prijave povjerenika Matea Puljića, koji je ustanovio da je Brodosplit tijekom predstečajnog postupka isplaćivao određena sredstva vanjskim suradnicima, a to prema Stečajnom zakonu nije smio.

Brodosplit je nakon zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka obavljao više plaćanja nizu vanjskih suradnika, prije svega odvjetničkim tvrtkama, u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, a povjerenik je ocijenio da to nisu 'nužni troškovi' koje tijekom predstečajne nagodbe smije isplaćivati. Povjerenik je Debeljaka prijavio i za prikrivanje dokumentacije, kao i za plaćanje usluga za novogradnju koja je već dovršena.

Debeljak je Trgovačkom sudu odgovorio da su mu usluge odvjetnika i dalje nužne, odbacio je tvrdnju da prikriva dokumente, a za isporučenu novogradnju tvrdi kako škver i dalje ima obveze, međutim sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić presudio je u korist povjerenika i obustavio predstečajnu nagodbu.

- Ovaj sud zaključuje da je povjerenik pravilno utvrdio da dužnik postupa protivno odredbama Stečajnog zakona, odnosno da obavlja plaćanja koja nisu nužna za redovno poslovanje, dok s druge strane dužnik, unatoč opsežnim podnescima i predanoj dokumentaciji, nije dokazao da su ta plaćanja u navedenim iznosima doista nužna za njegovo redovno poslovanje - piše u opširnom sudskom obrazloženju.

- Kao da se sve loše sručilo na nas, ali ne damo se, ja sam i dalje optimist. Naša kompanija nakon predstečajne nagodbe može opstati, borimo se i dalje, stečaj ne računam kao opciju, on bi značio zatvaranje škvera - poručio je Debeljak koji smatra da povjerenik nije dovoljno educiran da bi mogao nadzirati poslovanje tako velikoga sustava, niti zna pravilno ocijeniti koji su troškovi nužni.

Međutim, sud je tu njegovu tvrdnju odbio. Na njemu je teret dokazivanja pa je angažirao sudskog vještaka koji će, uvjeren je, dokazivati da nije prekršio Stečajni zakon. Ima rok od 16 dana, a nakon toga će Visoki trgovački sud u roku od dva mjeseca donijeti pravomoćnu odluku, piše novinarka Večernjeg lista Slavica Vuković, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.