4 min. čitanja

Nastavak drame u Pireju - Dvojici pomoraca Grci ne dopuštaju iskrcaj s broda iako su nesposobni za rad

Nastavak drame u Pireju - Dvojici pomoraca Grci ne dopuštaju iskrcaj s broda iako su nesposobni za rad
Foto: Sakis Antoniou / Marine Traffic

Dosad su s broda »Mirjana K« iskrcana dvojica članova posade zbog lošeg zdravstvenog stanja, a dvojica još čekaju. - Obrazloženje je da nam liječnici nisu napisali u nalazima da moramo biti repatrirani. Ne znam kakve to veze ima, pa ne mora se liječnik razumjeti u pomorstvo, već u svoj posao, a obojica smo dobili nalaze koji potvrđuju da više nismo sposobni za rad - rekao je jedan od hrvatskih pomoraca.

Dvojica hrvatskih pomoraca s broda »Mirjana K«, iako su ih grčki liječnici još prije desetak dana proglasili nesposobnima za rad, zbog zdravstvenih problema, i dalje su na brodu, usidrenom ispred luke Pirej, gdje je zaustavljen zbog dugova još početkom ljeta, a u međuvremenu je proglašen napuštenim od brodara, riječke tvrtke Alveus Capital kojoj je na čelu Alan Klanac, bivši predsjednik uprave Jadrolinije, piše Novi list.

Na brodu su još dva hrvatska državljanina, dvojica Albanaca i jedan Crnogorac koji također čekaju rasplet drame u kojoj su se, ni krivi ni dužni, zatekli, i dopuštenje grčkih vlasti da se iskrcaju s broda i odu kućama. Jedan od oboljelih pomoraca prije dva tjedna je bio hospitaliziran, zbog otežanog disanja uzrokovanog teškim bronhitisom, dok je drugi bio na liječničkim pregledima i promatranju zbog sumnji na probleme sa srcem.

Najava agenta

– Kad je kolega otpušten iz bolnice, vraćeni smo na brod. Obojica se i dalje ne osjećamo dobro, a liječnici su nam izdali nalaze po kojima smo nesposobni za daljnji boravak i rad na brodu. Unatoč tome, grčke vlasti odbijaju pristati da budemo repatrirani o trošku P&I kluba osiguravatelja broda. Obrazloženje je da nam liječnici nisu napisali u nalazima da moramo biti repatrirani. Ne znam kakve to veze ima, pa ne mora se liječnik razumjeti u pomorstvo, već u svoj posao, a obojica smo dobili nalaze koji potvrđuju da više nismo sposobni za rad. Ne znam što bismo još trebali dobiti da nas napokon puste kući - rekao je za Novi list jedan od pomoraca.

Dodaje kako su obojica još u subotu, 27. kolovoza, dobili najavu brodskog agenta da će dva dana kasnije, u ponedjeljak, 29. kolovoza, biti poslani kućama te da se spreme za put u Hrvatsku.

– U nedjelju i ponedjeljak nije se javio, ni u utorak, a kada smo provjerili, ispalo je da uopće nije dao nikakav zahtjev za naš iskrcaj i repatrijaciju. Ne znam do kad nas misle držati ovdje. Moram istaknuti da naše veleposlanstvo u Ateni zaista ulaže velike napore u rješavanje našeg slučaja, stalno su s nama u kontaktu i pritišću grčke vlasti da dopuste repatrijaciju. S druge strane, gospodin Klanac stalno nešto obećava, evo zadnje nam je najavio da će tijekom ovog tjedna biti sve riješeno i da ćemo ići kući, cijela posada, ali slično je bilo i prošlog tjedna pa smo još uvijek ovdje. Njemu više ništa ne vjerujem, ne samo ja, nego nitko od posade - rekao je pomorac.

Danas sastanak

Tijekom današnjeg dana trebao bi biti održan sastanak predstavnika grčkih lučkih vlasti i hrvatskog veleposlanstva u Ateni, na kojemu će se razgovarati o mogućnosti repatrijacije posade »Mirjane K«, odnosno barem dvojice oboljelih pomoraca, proglašenih nesposobnima za rad.

Luka Simić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) koji vodi slučaj »Mirjana K« potvrdio je da ITF i Veleposlanstvo zajednički rade na tome da grčke vlasti dozvole repatrijaciju.

Inače, Klanac je, putem dopisa, objavljenog na Radio Rijeci, najavio repatrijaciju pomoraca još za prošli tjedan. Sada, kako kažu sami članovi posade, najavljuje i obećava repatrijaciju do kraja ovog tjedna. Njegova tvrtka, podsjećamo, nije isplatila naknadu za plaće pomorcima, zbog čega im nisu bile isplaćene ukupno tri mjesečne plaće. U međuvremenu je P&I klub isplatio posadi zaostale plaće, zaključno sa 17. kolovoza, a onima kojima teče četvrti mjesec bez isplate od poslodavca, osiguravatelji su, prema Konvenciji o radu pomoraca, dužni isplatiti još jednu mjesečnu plaću, nakon čega završava obaveza osiguravatelja po tom pitanju. Pojednostavljeno, ako se ne iskrcaju kraja ovog mjeseca, moglo bi se dogoditi da za period nakon toga uopće ne budu isplaćeni. Svima su im, pri tom, istekli i ugovori o radu na brodu, no grčke vlasti uporno odbijaju dopustiti iskrcaj, pravdajući takvu odluku nedovoljnim brojem članova posade za siguran boravak broda na sidrištu.

Do sad su, s broda usidrenog ispred Pireja, iskrcana dvojica članova posade, obojica zbog lošeg zdravstvenog stanja. Zadnji je iskrcan u prvoj polovini kolovoza, kada su grčke vlasti, i tada nakon poduljeg natezanja s ITF-om i hrvatskim veleposlanstvom, ipak uvažile preporuku grčkih liječnika da mora biti upućen na kirurški zahvat. Ovog puta Grci imaju još manje razumijevanja za oboljele pomorce, ne dopuštajući im se iskrcaju s broda i odu kućama i primoravajući ih da budu na brodu, suprotno nalazu grčkih liječnika, čime izravno ugrožavaju njihovo zdravlje, piše Novi list.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Posada broda “Mirjana K” napuštena u Pireju: Već mjesecima nisu dobili plaće, nemaju hrane ni vode!
Posada broda Mirjana K (IMO: 7420742) već tri mjeseca nije dobila plaću. U međuvremenu se dogodila i smjena posade, što znači da oni koji su otišli kući nisu dobili plaću za travanj i svibanj, dok oni koji su došli nisu dobili plaću za svibanj, lipanj i srpanj. Menadžer
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.