2 min. čitanja

Nasipavaju plažu u toksičnom okruženju – Tko se usudi ovdje kupati?

Nasipavaju plažu u toksičnom okruženju – Tko se usudi ovdje kupati?
Foto: Incijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020″/Facebook

SOLIN – Stanovnici jednog od najzatrovanijih mjesta u Hrvatskoj, Vranjica, ponovno su u šoku i nevjerici svjedočili nečemu za što su sigurni da nema uporišta u zakonu. Netko je, kažu, došao na ideju da se azbestom zatrovana plaža osposobi za kupače.

Inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020” objavila je fotografije nasipavanja plaže Kosica na ulazu u polutok Vranjic, a koja je označena kao “crna točka” Jadrana zbog zagađenosti azbestom. U pitanju je, kažu, deponij azbesta koji se vodi kao “gradska plaža”, a čijim se nasipavanjem i stavljanjem u funkciju zapravo izravno ugrožavaju svi potencijalni kupači.

Foto: Incijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020″/Facebook

Tražili su stanovnici Vranjica da im lokalna samouprava omogući dohranu sjeverne strane obale poluotoka, mjesta gdje se Vranjičani i njihova djeca kupaju, no oni kojima su upućeni ti zahtjevi ignoriraju želje građana koji ih plaćaju.

Podsjećaju Vranjičani da su Strategijom gospodarenja otpadom RH i planom gospodarenja otpadom u RH za razdoblje 2017-2022 utvrđene lokacije visokog rizika, koje su nastale dugotrajnim i neprimjerenim gospodarenjem proizvodnim (tehnološkim) otpadom i koje svojim postojanjem predstavljaju opasnost za okoliš i ljudsko zdravlje. To su tzv. “crne točke” u okolišu koje su opterećene tehnološkim, najčešće toksičnim otpadom, a jedna od takvih lokacija je upravo “plaža” Kosica u Vranjicu.

Foto: Incijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020″/Facebook

Drugi problem je, kažu, nasipavanje plaže materijalom koji nije prirodan za to područje, a što je suprotno Pravilniku o gospodarskom korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ako su mještani Vranjica u pravu, a nema razloga da ne budu, pitanje je zašto gradska vlast radi to što radi. Poslali smo u solinsku gradsku upravu upit o prirodi nasipavanja navedene lokacije. Ako i kad nam pošalju odgovor isti ćemo objaviti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.