2 min. čitanja

Napuštena jedrilica, pod turskom zastavom, plutala 40 dana od Jonskog do Jadranskog mora

Napuštena jedrilica, pod turskom zastavom, plutala 40 dana od Jonskog do Jadranskog mora
Foto: UPSUL / Primorski.me

Nesvakidašnja akcija na moru. Napuštena jedrilica Cristal River, pod zastavom Turske,  plutala je 246 nautičkih milja i za 40 dana iz Jonskog mora doplutala do Crne Gore te se nasukala u mjestu Rafailovići, gdje su je izbacili veliki valovi.

Foto: UPSUL / Primorski.me

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je zaprimio informaciju da se kod tunela kod Rafailovića, koji spaja plažu Kamenovo, nalazi jedrilica koja je uslijed velikih valova prethodne noći, izbačena na obalu. Radi se o jedrilici Cristal River, oznake KAS2216869, modela BENETEAU, naveo je pomoćnik direktora UPSUL-a za sigurnost na moru, Žarko Lukšić, piše Primorski Portal.

Prema riječima Lukšića, spasioci UPSUL-a i pripadnici Sektora Granične policije i Odjeljenja sigurnosti Budva su izašli na lice mjesta i zatekli nasukanu jedrilicu, bez posade.

Foto: UPSUL / Primorski.me

Na pramcu jedrilice je narančastom bojom napisana poruka o spašavanju 1. listopada 2023 godine, pa su operateri Pomorsko operativnog centra odmah kontaktirali Koordinacijski centar traganja i spašavanja na moru MRCC Roma i tražili informaciju o brodu. Kasno popodne je potvrđeno da je Talijanska obalna straža obavljala SAR akciju spašavanja migranata u Jonskom moru na 80 nautičkih milja od Talijanske i Grčke obale, pojasnili su iz UPSUL-a.

Foto: UPSUL / Primorski.me

Nakon što su migranti spašeni, napuštena jedrilica plutala je punih mjesec i 10 dana, sve dok se nije nasukala na obalu u Rafailovićima. Udaljenost od mjesta spašavanje do Rafailovića je nevjerojatnih 246 nautičkih milja. Ovo je još jedan nestandardan slučaj koji se dogodio vezano za traganje i spašavanje u 2023. godini, kazao je Lukšić.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.