2 min. čitanja

Napojnicu konobaru ubuduće ćete moći ostavljati i putem kartica

Napojnicu konobaru ubuduće ćete moći ostavljati i putem kartica
Foto: Pexels

Hrvatski sabor većinom je glasova izmijenio devet poreznih zakona. Građanima bi se tako trebale povećati plaće, a izmjene stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine.

Izmjene uz ostalo donose ukidanje prireza poreza na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka.

Osnovni odbitak diže se sa 530 na 560 eura, diže se i osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika, a podiže se i prag za primjenu više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, čime bi se plaće trebale povećati, donosi HRT.

U izmjenama je i oporezivanje dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava kroz povećanje poreznih stopa čiji ukupni efekt je nešto manji od šest milijuna eura.

Izmjene zakona o lokalnim porezima uključuju povećanje raspona u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice od 60 centi do pet eura po četvornom metru.

Napojnice će se ubuduće moći ostavljati i putem kartica

Novost je i što će se napojnice ubuduće moći ostavljati i putem kartica. Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3.360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog djela oporezivati po stopi od 20 posto.

U novom poreznom paketu su izmjene zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, Zakon o PDV-u, te zakoni o poreznom savjetništvu i o administrativnoj suradnji u području poreza.

- Pokazuje se da je Vlada nemoćna ozbiljno povećati plaće, s izmjenama 10-ak zakona povećava prosječnu plaću za 6 do 7 eura, a ulazi u mirovinski sustav - kazao je Boris Lalovac (SDP).

Gubitnici su ponovno umirovljenici, određenima će država plaćati doprinose, a drugima neće, ovo je i ozbiljno ustavno pitanje, upozorio je.

Porazno je da će se plaće prosječno povećati tek za 7 eura, dok inflacija jede realne plaće, navodi i Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

S druge strane, Marko Pavić (HDZ) pohvalio je poreznu reformu, da cilja najsiromašnije i jača fiskalnu autonomiju lokalnih jedinica. Grad Zagreb bit će jedini koji neće povećati plaće svojim građanima ovom reformom a ima 400 milijuna kuna viška od prošle godine i 20 posto rasta prihoda od poreza na dohodak, rekao je Pavić izazvavši niz reakcija oporbe.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.