1 min. čitanja

Namjeravaju bušiti naftu na zaštićenom dijelu obale – Ugrožene migracije kitova

Namjeravaju bušiti naftu na zaštićenom dijelu obale – Ugrožene migracije kitova
Foto: Screenshot/Youtube

Južnoafrikanci jučer su okupirali plaže diljem istočne obale u znak prosvjeda protiv planova naftne kompanije Royal Dutch Shell da na tom području provodi seizmička istraživanja nafte. Stanovnici tog dijela Južnoafričke republike, od kojih se većina bavi turizmom, strahuju da će naftna bušenja ugroziti život uz obalu koju nastanjuju kitovi, dupini, morski lavovi pa čak i pingvini.

Dok se dobar dio svijeta okreće zelenoj i plavoj ekonomiji s ciljem drastičnog smanjenja fosilnih goriva, u Južnoafričkoj republici ne mare za okoliš. Južnoafrički sud odbacio je u petak zahtjev ekologa za zaustavljanjem istraživanja nafte na Divljoj obali, netaknutom dijelu istočne obale, smatrajući kako ekolozi nisu dokazali da će bušenje nafte izazvati nepopravljivu štetu morskom okolišu, osobito migrirajućim grbavim kitovima.

Foto: Screenshot/Youtube

Divlja obala dom je za mnoge ugrožene životinje, ali je i jedna od najvećih turističkih atrakcija u zemlji. S druge strane, dužnosnici Shella tvrde da kompanija ima regulatorno odobrenje za bušenjem nafte te da će ono značajno doprinijeti energetskoj sigurnosti Južnoafričke republike, uz uvjet ako pronađu resurse.

Lokalno stanovništvo strahuje da će miniranje na površini od 6 tisuća četvornih kilometara ubiti ili rastjerati ribe o kojima ovisi prehrana lokalnog stanovništva, ali i morski ekosustav.

Nije jasno kako je moguće da naftne kompanije i dalje iscrpljuju fosilna goriva, a svijet se obvezao do 2050. godine drastično smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Ranije ove godine nizozemski sud je naredio Shellu da smanji emisiju ugljika do 2030. za 45% u odnosu na razinu iz 2019., no naftna kompanija se žalila na tu odluku.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.