2 min. čitanja

Nakon više od desetljeća EU i SAD dogovorili nastavak trgovine školjkašima

Nakon više od desetljeća EU i SAD dogovorili nastavak trgovine školjkašima
Foto: Željko Krnčević

BRUXELLES – Europska unija i Sjedinjene Američke Države složile su se obnoviti trgovinu dagnjama, školjkama i kamenicama od kraja veljače nakon što je ista zaustavljena prije više od deset godina, što je korak naprijed u poboljšanju transatlantskih odnosa.

Trgovina školjkama stala je 2011. zbog razlika u pravilima o sigurnosti hrane, ali će se transatlantski izvoz u početku nastaviti za Nizozemsku i Španjolsku te američke savezne države Massachusetts i Washington, priopćile su dvije strane u petak.

Proizvođači školjaka u drugim američkim državama i zemljama članicama EU-a mogu podnijeti zahtjev za izvozno odobrenje prema sporazumu kroz pojednostavljeni regulatorni proces kojeg su uspostavili Američka uprava za hranu i lijekove i Opća uprava za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije, poznata kao DG SANTE, piše Reuters.

Ured američkog trgovinskog predstavnika priopćio je kako su dvije strane u petak zaključile pregovore. Europska komisija, koja nadzire trgovinu za 27 zemalja EU, rekla je da je sada usvojila relevantno zakonodavstvo.

Komisija i američka Uprava za hranu i lijekove proveli su revizije 2015. i, nakon godina rasprava, preporučili su da se sustavi sigurnosti hrane za sirove mekušce u američkim državama i zemljama EU-a mogu smatrati ekvivalentnim.

Foto: Unsplash

Komisija je rekla da bi se mogućnosti trgovanja mogle proširiti na više zemalja EU-a u budućnosti prema pojednostavljenom postupku odobrenja dogovorenom između dviju strana, što je prvi put da je američka agencija pristala na takav proces.

Povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis u priopćenju je rekao kako su obje strane naporno radile na rješavanju ovog dugogodišnjeg pitanja.

– To pokazuje da se naši napori u stvaranju pozitivnog trgovinskog programa sa Sjedinjenim Državama koji gleda u budućnost isplate – rekao je.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je da sporazum predstavlja pozitivan korak u trgovinskim odnosima SAD-a i EU.

Godine 2020. Sjedinjene Države bile su jedan od najvećih svjetskih izvoznika morskih plodova, s globalnom prodajom od 4,5 milijardi dolara. Prošle godine je izvoz morskih proizvoda u EU premašio 900 milijuna dolara.

Foto: Unsplash

Američka predstavnica Suzan DelBene rekla je da je dogovor pozitivan iskorak za njezinu matičnu državu Washington i da će podržati industriju koja u njenoj državi izravno zapošljava preko 3200 stanovnika.

– Prije ovog zamrzavanja trgovine, Washington je izvozio stotine tisuća funti školjki u Europsku uniju godišnje, kazala je DelBene.

Nakon izborne pobjede američkog predsjednika Joea Bidena u studenom 2020., Europska unija je također ukinula EU carine na američke jastoge u zamjenu za smanjene američke carine na izvoz keramike i gotovih jela iz EU, u vrijednosti od 200 milijuna dolara godišnje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.