4 min. čitanja

Nakon Remontnog brodogradilišta Šibenik i zagrebačke ELKE slovenska tvrtka "Iskra" uspješno preuzela i splitski ELMAP

Nakon Remontnog brodogradilišta Šibenik i zagrebačke ELKE slovenska tvrtka "Iskra" uspješno preuzela i splitski ELMAP
Foto: PRESS

SPLIT - Tvrtka "Iskra", elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji većinskog udjela u hrvatskom poduzeću ELMAP d.o.o. iz Splita, jednoj od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sustava, elektroenergetike i infrastrukturnih sustava u različitim granama industrije od metalurgije i brodogradnje do farmacije, petrokemije, obnovljivih izvora energije i naftne industrije.

Ugovor su u Splitu potpisali Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik slovenske Iskre te Ljubomir i Jasminka Božiković, vlasnici splitskog ELMAP- a.Riječ je o trećoj značajnoj transakciji Grupe „Iskra” u Republici Hrvatskoj, nakon kupnje šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. godine od kada posluje pod novim brandom "Iskra Shipyard" i zagrebačkog poduzeća ELKA 2021. godine, obje tvrtke su uspješno operativno i financijski restrukturirane, pozitivno posluju te postižu odlične rezultate.Ključni sektori djelovanja poduzeća ELMAP, koje će sada poslovati u sklopu Grupe „Iskra”, su elektrotehnički dio i automatizacija uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrba i odvodnja, elektroenergetika te automatizacija i sustavi daljinskog nadzora i upravljanja. Isto tako, na temelju dosadašnjeg vrlo pozitivnog iskustva i stečenih referenci nastavit će se razvijati kao lider na radovima opremanja i modernizacije sustava signalizacije, rasvjete i nadzora i upravljanja u zračnim lukama te drugim infrastrukturnim objektima.

- Unatoč poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Europi Grupa "Iskra" i dalje posluje iznimno uspješno. Tako je 2023. godinu završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda. Rezultat je to, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji. Preuzimanje ELMAP-a dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem ELKA u Zagrebu” - kaže Dušan Šešok, direktor i većinski vlasnik "Iskre".  

„Iskra” kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja. Kao novi vlasnik to će svakako primijeniti u daljnjem razvoju ELMAP-a koju su preuzeli. Ulazak ELMAP-a u Grupu "Iskra" na tragu je strategije Iskre za još jače pozicioniranje u segmentu tehnologije pročišćavača otpadnih i pitkih voda u kojem je Iskra značajno prisutna na regionalnim tržištima.

- Zadovoljni smo i ponosni sam što će ELMAP postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je "Iskra" te što će naš tim sastavljen u kojem je više od 30 djelatnika, od kojih su većina visokoobrazovani inženjeri, imati priliku dodatno se razvijati u tako kreativnom poslovnom ambijentu.Veselimo se novim projektima i širenju s hrvatskog na regionalno i globalno tržište gdje Iskra već godinama uspješno posluje - izjavio je Ljubomir Božiković dosadašnji suvlasnik ELMAP-a, koji nastavlja voditi tvrtku kao direktor i u novoj vlasničkoj strukturi.     

Na pripajanje ELMAP-a Grupi "Iskra" kao i prethodne Iskrine akvizicije u Hrvatskoj treba gledati i kroz obostrano korisnu suradnju Republike Hrvatske i Republike Slovenije. U širem interesu Republike Hrvatske je da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije.

O "Iskri"

Grupa "Iskra", vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda. Stekla je respektabilan međunarodni ugled i izrasla u najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, pročišćivačima voda, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike.

Logo "Iskre" nose i mnogi visoko tehnološki proizvodi iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi usluge galvaniziranja kao i upravljanja i održavanja objekata.

Grupa "Iskra" je u 100 postotnom vlasništvu obitelji Šešok, radi na 8 proizvodnih lokacija, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital tvrtke je 28 065 567,31 EUR.O ELMAP-u: Poduzeće ELMAP osnovano je 1992. godine. Usmjereno je na rješavanje složenih i zahtjevnih projekata veće inženjerske složenosti u sektorima uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vodoopskrbe i odvodnje, elektroenergetike, industrije, infrastrukture, automatizacije i sustava daljinskog upravljanja. Trenutno tvrtka ima 35 zaposlenih, od kojih je 90 posto visokoobrazovanih. Njene glavne reference je uspješna izgradnja kapitalnih sustava za pročišćavanje otpadnih voda, vodoopskrbnih i elektroenergetskih sustava u Karlovcu, Vodicama, Slavonskom Brodu, Sisku, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Divuljama, Opatiji, Županji, Vinkovcima, Medulinu, Biogradu na moru, Puli i još desetak hrvatskih gradova.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.