1 min. čitanja

Nakon prstenovanja, ptice s Učke viđene su diljem svijeta

Nakon prstenovanja, ptice s Učke viđene su diljem svijeta
Foto: HTV screenshot

Preko Parka prirode Učka na godinu preleti više tisuća ptica selica. Udruga Biom već šesnaestu godinu organizira prstenovanje kako bi se što više saznalo o njihovim migracijama. Tako su, nakon prstenovanja, "naše" ptice s Učke viđene diljem svijeta.

Više od 30.000 tisuća ptica selica prstenovano je u ornitološkom kampu u Parku prirode Učka. Poslagani metri mreža zaustavljaju ih kako bi ornitolozi i volonteri mogli saznati više o njima.

U kampu je trenutačno 20 polaznika, a među njima su i volonteri iz europskog programa snage solidarnosti.

- Volontiram i u Hrvatskoj ću biti 10 mjeseci. Prvi sam put ovdje u kampu za prstenovanje. Imamo radionice na kojima učimo o vrstama ptica i kako se one prstenuju - kaže volonterka iz Gruzije Ekatarine Tevdorašvili.

U Park prirode Učka u vrijeme jesenske selidbe ptica dolaze mladi ljudi iz cijeloga svijeta. Polaznica Erasmusova programa za obrazovanje odraslih Kristina Stawicka povela je cijelu obitelj iz Poljske.

Uvijek tražimo nove prilike za edukaciju. Došla je cijela moja obitelj jer imamo sličnu udrugu u Poljskoj. Ovo je za nas suradnja i razmjena iskustva o tome kako zaštititi divlju prirodu, kaže.

- Imamo jednu cijelu ekipu koja je došla ovdje učiti od nas kako to radimo, oni se bave edukacijom odraslih i onda se vraćaju kući gdje će dalje nastaviti se baviti edukacijom o zaštiti prirode, rekla je Nikolina Petrac iz Udruge Biom.

Neke ptice selice naprave nekoliko stotina kilometara, a neke i nekoliko tisuća samo u jednom smjeru. Lokva Rovozna njihovo je mjesto za okrepu i odmor jer osim vode, ovdje pronađu i hranu itekako potrebnu ovim malim superletačima, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.