1 min. čitanja

Mjesec dana plutali na pučini bez hrane i vode

Mjesec dana plutali na pučini bez hrane i vode
Foto: Pixbay/Ilustracija

Deseci izmorenih i pothlađenih muškaraca doplovilo je do zapadne obale Indonezije nakon što su mjesec dana plutali na moru jer im se pokvario brodski motor.

Drveni čamac s 57 muškaraca pristao je u nedjelju ujutro u pokrajini Aceh. Prema riječima iznemoglih muškaraca, plovilu se pokvario motor pa su nekoliko tjedana nošeni vjetrom plutali na moru. Vjetar i morske struje na koncu su ih odnijeli do obale u selu Ladong.

Izbjeglice su pripadnici Rohinja, etničke skupine bez državljanstva, iz Mianmara. Mnoge Rohinje žive uglavnom u izbjegličkim kampovima u Bangladešu, udaljenom 1900 kilometara, u koji su izbjegli 2017. godine kako bi pobjegli od kampanje genocida koju je pokrenula mianmarska vojska.

Stanje u navedenim kampovima sve je lošije pa stotine izbjeglica posljednjih mjeseci pokušavaju pronaći bolje mjesto za život, odlazeći na visokorizična putovanja morem u ovo doba godine, kada područjem vladaju žestoki monsuni.

Poznato je da je najmanje pet brodova s izbjeglicama otišlo iz južnog Bangladeša u posljednja dva mjeseca.

Zasad se ne zna jesu li jučer nasukani muškarci dio skupine od 150 Rohinja koji su prije nekoliko tjedana pronađeni na pučini, dehidrirani i na rubu snage, nakon što je na brodu zbog iznemoglosti, umrlo više putnika, uključujući i djecu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.