2 min. čitanja

Najzahvalnije biljke za suha tla

Najzahvalnije biljke za suha tla
Foto: Unsplash / Ilustracija

Suhi vrtovi popularan su odabir jer podrazumijevanju sadnju biljaka koje rastu u suhom tlu te ne zahtijevaju puno brige i zalijevanja. Koje su najljepše vrste?

Suhi vrt omiljena je opcija za sve koji nemaju volje ili vremena svaki dan skrbiti se o biljkama jer u njemu uspijevaju sadnice kojima nije potrebno puno zalijevanja i brige da bi uspješno cvale.

Tajna ovih biljaka jest u tome što rastu u područjima u kojima vladaju suša (zbog čega se ovakav vrt naziva i pustinjski) i visoke temperature te su naviknute na cvat u suhom tlu s malom količinom vode.

Kaktusi i sukulenti najčešći su odabir, no osim njih, postoji čitav niz prelijepog bilja koje će uljepšavati vaš vrt bez toga da se pretjerano zamarate njegovim održavanjem.

Kotrljan

Popularan izbor za suhe vrtove je kotrljan jer oduševljava efektnim ljubičastim cvjetovima koji nalikuju čičku. Dostupan je u ljubičastoj, plavoj, srebrnoj i bijeloj varijanti.

Ova biljka lako se snalazi u suhom pjeskovitom tlu i šljunčanim vrtovima koji su dobro drenirani, a potrebno joj je puno sunca da bi dosegla svoj potencijal. Bogata je nektarom (peludom) pa privlači pčele, leptire i druge oprašivače.

Mlječika

Upečatljivi žuti i zeleni cvjetovi mlječike pojavljuju se u proljeće, a zbog svog bogatog rasta često se koriste kao prirodne granice među posjedima.

Riječ je o jednoj od biljaka koje je najlakše uzgajati, a najbolje uspijeva u pješčanom tlu i šljunčanim vrtovima te lako prolazi kroz sušna i vruća ljetna razdoblja. Neke mlječike mirišu na med, što ih čini pravom poslasticom za leptire i pčele.

Lavanda

Lavanda je postala biljka bez koje je teško zamisliti ijedan moderan suhi vrt jer oduševljava bojom, mirisom i lakoćom održavanja. Upravo zbog njene arome, preporuka je postaviti je što bliže ulazu u kuću kako bi njeni ugodni miris zahvatili čitav unutrašnji prostor, prenosi Tportal.

Ova predivna biljka uspijeva u suhom kamenitom tlu te stvara senzacionalan prizor mirisnih ljubičastih cvjetova koji traju cijelo ljeto. Lavanda je također izvrsna biljka za oprašivanje kukaca, privlači sve vrste pčela i leptira, a najljepše izgleda posađena među ostalim mediteranskim biljem poput ružmarina i majčine dušice.

Koje su još zahvalne biljke za suha tla, prčitajte OVDJE.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

MEDITERANSKI VRT - Ideje za uređenje
Obilježja mediteranske klime duga su i topla ljeta s malo oborina te blage i vlažne zime. Osim temperatura zraka i količina oborina, na život biljaka utječe i njihova izloženost vjetru. Prilikom osmišljavanja uređenja mediteranskog vrta svakako je prvo potrebno u obzir uzeti uvjete okoliša. Bura k…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.