2 min. čitanja

Najveći akvarij u Hrvatskoj – Aquarium Pula, dobio certifikat održivosti Friend of the Sea

Najveći akvarij u Hrvatskoj – Aquarium Pula, dobio certifikat održivosti Friend of the Sea
Foto: Facebook / Aquarium Pula

PULA – Veliko priznanje najvećem akvariju u Hrvatskoj, Aquarium Pula, koji je dobio certifikat održivosti Friend of the Sea za svoje izuzetne napore u očuvanju mora.

Za dobivanje certifikata Friend of the Sea, akvariji moraju ne samo zadovoljiti robusnu održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost, već se također obvezati na prikazivanje sveobuhvatnih znanstvenih informacija vezanih za svaku smještenu vrstu, uz ponudu godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat također osigurava da akvariji zadovoljavaju najviše standarde dobrobiti životinja i sprječava zatočenje sisavaca, osim ako se ne naprave posebne iznimke, prenosi Regional Express.

Aquarium Pula smješten je u 130 godina staroj austrougarskoj zgradi s prekrasnim pogledom na povijesnu pulsku luku, pogodno situiranu tako da posjetitelji u potpunosti osjete ljepotu mora. Nekadašnja tvrđava danas obiluje morskim svijetom koji se pretežno nalazi u Jadranskom moru, hrvatskim jezerima i rijekama, ali i u morima diljem svijeta.

Aquarium Pula započeo je kao privatni obiteljski pothvat koji je pokrenula biologinja dr. Milena Mičić 2000. godine, a sada je izrastao u najveći akvarij u Hrvatskoj. – Akvarij se može pohvaliti jednim od najraznovrsnijih prikaza mediteranskog života u Europi, kao i brojnim tropskim eksponatima prikazanim na površini većoj od 3000 m2 – kazala je dr. Milena Mičić, ravnateljica Akvarija Pula.

Dr. Milena Mičić pokrenula je akvarij koji je danas nadaleko poznat po visokokvalitetnom vodenom iskustvu, ali i po intenzivnom istraživanju i edukaciji okoliša. Aquarium Pula stavlja snažan naglasak na edukativni turizam organiziranjem niza aktivnosti i radionica s ciljem razvijanja svijesti o mnoštvu prijetnji s kojima se suočava ocean, kao i očuvanju biologije.

Zbog svog uključivanja u brojne tekuće programe očuvanja, Aquarium Pula dobio je veliku pozitivnu medijsku pozornost, kao i prestižna priznanja. Najznačajniji su: Centar za spašavanje morskih kornjača i Utočište plemenitih oklopa, oba priznata od strane hrvatske Vlade.

Aquarium Pula je od 2001. godine spasio, sanirao i vratio više od 180 morskih kornjača. Zajednički je pohvaljen u suradnji s hrvatskom vladom i drugim partnerima (nacionalnim parkovima, sveučilištima, javnim tijelima, nevladinim organizacijama) za očuvanje plemenitih školjaka te školjaka koje su kritično ugrožene i dovedene na rub izumiranja.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.