2 min. čitanja

Najstariji Ribarski muzej na Jadranu slavi 50 godina

Najstariji Ribarski muzej na Jadranu slavi 50 godina
Foto: Muzej Općine Jelsa

VRBOSKA - Ribarski muzeji u Vrboskoj, najstariji na Jadranu 10. rujna slavi svoj 50. rođendan.

- Iako je riječ o godini u kojoj Muzej nema izložen potpun postav zbog nedostatka prostora i trenutno se nalazi na drugoj, privremenoj lokaciji, priredili smo bogat cjelodnevni program za prijatelje  i suradnike Muzeja, ali i za stanovnike Vrboske koji su uključeni u rad Muzeja od njegovog osnutka - kažu organizatori.

Foto: Muzej Općine Jelsa

Program počinje u 10:00 sati dječjom radionicom bojenja majica korkom, starinskom ribarskom tehnikom mašćenja (tanganja, bojenja) ribarskih mreža. U prošlosti je ovaj postupak imao dvostruku funkciju – da se mreže impregniraju i postanu trajnije, ali i da ih se učini nevidljivijima u moru. Postupak se provodio spravljanjem otopine borove kore u moru, prokuhavanjem, i umakanjem mreža u otopinu. Za potrebe ove radionice nećemo mastiti mreže, već bijele pamučne majice s otisnutim logotipom muzejske obljetnice.

Foto: Muzej Općine Jelsa

Nešto kasnije, u 19:00 sati posjetitelji će moći "prošetati" kroz povijest muzeja prigodnom izložbom koju će otvoriti aktualni kustos zbirke Duje Dorotka. Izložba će biti prezentirana u obliku 9 panoa koji će biti postavljeni ispred trenutne lokacije Muzeja (na Pjaci u Vrboskoj), a otvorenju izložbe prisustvovat će i neki bivši zaposlenici te članovi obitelji osnivača muzeja.

Program obilježavanja zaokružit će koncert Šomazguna s početkom u 21:00 sat. Osnivači tzv. „Otočnog vala“, autentičnog glazbenog žanra nastalog krajem 90-ih godina, zabavit će nas za kraj ove obljetnice.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.